Boris Kovač je u „Studiju M“ Radio Novog Sada, nekada jedinstvenom koncertnom studiju u Jugoslaviji, predstavio u prepunoj sali svoj novi kvintet „New Ritual Group“ 22. decembra. Istog dana, popodne, održao je master klas na temu „Muzika kao put“. Komotno ga je mogao nazvati i  –  Moj život muzika. Korzoportal na licu mesta!

DSCN1934

Boris Kovač, Master klas „Muzika kao put“

Boris Kovač je po akademskom obrazovanju filozof. Ali, Strast Muzika obuzima ga i (p)ostaje njen podanik 35 godina do danas, i još će biti.  Uoči večernjeg koncerta u Studiju M održao je intimistički master klas Muzika kao put . U takoreći pokloničkoj tišini prisutnih. Oni koji nisu bili, nikada neće saznati šta su propustili. Boris Kovač, inserti njegovih reči u master klasu :

Nisam se uključio u klasično muzičko školovanje! Za mene je početak odmah bilo iskušenje realizacije ideje, ono što je produkcija. Ovde u Studiju M  koji je tada bio jedini muzički studio u ovom delu Jugoslavije, sa kvalitetnim orkestrom koji je svirao tada aktuelni savremeni džez napravili smo snimke i – bili smo razočarani kvalitetom. Tada sam shvatio da ukoliko želim da realizujem svoje muzičke ideje kako bi jednom postale dostupne javnosti jer, to je najadekvatniji način da muzika dođe do slušalaca, onda je snimanja muzike postalo nešto što mi je bilo važno isto kao i kreiranje i izvođenje. Pošto uslova tada nije bilo, nekoliko nas je kupilo uređaje za snimanje i napravili smo mali studio. Tako sam pre 35 godina počeo da se bavim i snimanjem. Tih godina postao sam dobro obučen ton majstor da mogu vrhunski da snimim svoju muziku i da pri tome budem i muzički producent kako bih posredovao između tehnike i ideje muzičara. I u tom smislu sam sebi otvorio jedan potpuno samostalan, nezavistan put u muziku i njenu realizaciju. To je bilo izuzetno važno u mojoj karijeri, jer umetnost ne samo što ima vertikalnu dimenziju koja je čini duhovnom stvaralačkom delatnošću, nego ima i horizonatalnu koja se odnosi na njenu realizaciju, distribuciju. To se danas kaže – promocija. A meni je važno da krajnji proizvod, u ovom slučaju muzika, bude vrhunski!

DSCN1939New Ritual Group

Cilj svakog umetnika je da dopre do publike. Želeo sam baš to! U tom smislu imao sam na neki način sreću ali i prilično veliko breme, jer čitav proces od muzičke ideje do izvođenja, organizovanja orkestra koji će to izvoditi, uvežbavanja…  do snimanja, produkcije, pa izdavanja nosača zvuka, sve je to bilo u mojim rukama. Moram reći da mi je to davalo izuzetan osećaj, privilegiju nezavisnosti, uprkos tome što je to i breme jer čovek radi četiri posla istovremeno…

Najizraženija vokacija bila mi je muzika, ali nikada mi nije stalo da budem vrhunski kompozitor u tehničkom smislu, niti izvođač. Uostalom, ja sam tehnički najslabiji u svom sastavu iako izvodim svoju muziku. Razvio sam sposobnost artikulacije koja je za ono što želim da kažem muzikom najadekvatnija.

Ovo su delovi onoga što je govorio Boris Kovač na master klasu Muzika kao put. New Ritual Grop, novi kvintet koji je predstavio na koncertu u Studiju M čine: klaviristkinja Slobodanka Boba Stević, kontrabasista Siniša Mazalica, perkusionista/bubnjar Lav Kovač, saksonfonistkinja Jasna Jovićević.

PROČITAJTE Imermer-i-zvuci-pola-veka-trajanjakorzo-portal-postoji-godinu-danapredrag-vranesevicmuzika-uvek

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *