Međunarodni simpozijum Mermer i zvuci održava se po pedeseti put (2015) u Aranđelovcu kao spoj muzike, vajarstva i keramike. Umetničko leto traje od 4. jula do polovine septembra. Na otvaranju su svirali džez doajen Duško Gojković i Big bend Radio televizije Srbije.

 

FOTO 1 Mermer i zvuci

 

Mermer i zvuci je jedinstvena umetnička smotra jer spaja vrhunske muzičke programe sa vajarskim i keramičkim simpozijumom.

Aranđelovac je iskoristio blizinu čuvenog rudnika belog mermera Venčac, od čijeg kamena su obložene brojne fasade objekata u ex Jugoslaviji i šire, i oformio umetničku koloniju Beli Venčac, u kojoj su tokom pola veka učestvovali najznačajniji svetski vajari koji rade u kamenu. Skulpture u mermeru izrađene na simpozijumu danas krase otvorene prostore prelepog parka u Bukovičkoj banji. Ovo banjsko lečilište godinama privlači turiste kojima je boravak obogaćen programima umetničke muzike, dramskim, književnim, likovnim, filmskim, baletskim i sadržajima folklora. Posebno mesto u sećаnju pratilaca smotre zаuzimаju istаknutа imenа renomirаnih umetnikа, književnikа, kritičаrа, rediteljа, teаtrologа, kompozitorа, dirigenаtа, novinаrа. Svi događaji se održavaju tokom tri letnja meseca. Od pre nekoliko godina koncerti se održavaju na novoj letnjoj sceni u Parku, čime se ova manifestacija svrstava u najznačajniji letnji umetnički događaj u Šumadiji i kao jedna od najdugovečnijih umetničkih smotri u Srbiji..

 

FOTO 2 Projekat adaptacije Kotlarnice u keramički atelje

Projekat adaptacije Kotlarnice u keramički atelje

 

Organizatori manifestacije su pokrenuli inicijativu za obnovu objekta Stare kotlarnice, koja nalazi se na obodu parka Bukovičke banje. Ovaj objekat je služio za potrebe grejanja lečilišta i specijalne bolnice Bukovičke banje. Danas je urušen i neupotrebljiv. Smotra umetnosti Mermer i zvuci planira da adaptira kotlarnicu i da od nje napravi atelje za keramičare, goste simpozijuma Svet keramike, koji se kao prateći program takođe odigrava u sklopu manifestacije. Tokom godine, Stara kotlarnica bi se koristila kao Gradska galerija, izlagački prostor kakav je uz galeriju Muzeja i Malu galeriju ULUS-a Aranđelovcu svakako potreban.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://mermerizvuci.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *