U Nacionalnoj Galeriji Umbrije u Peruđi od 23. jula do 25. oktobra 2015. traje izložba Zografi Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele. Ikone su iz kolekcije Galerije Matice srpske.

 

Postavka (1)

Nacionalna galerija Umbrije, Izložba zografskih ikona Galerije Matice srpske

 

Česta ubeđenja da su ikone vezane samo za prostor crkava/manastira, odnosno da su religiozni predmeti, pogrešna je. Srpske ikone predstavljaju i važan deo našeg srednjovekovnog slikarstva, a odnos prema njima kao isključivo religioznim artefaktima potiče verovatno od činjenice što se ikonopis negovao pod okriljem crkava/manastira. Kolekcije ikona u galerijama/muzejima širom sveta potvrđuju tezu da one imaju i svoj profani put, bez obzira na prikazanu (biblijsku) temu. Kao slikarsko delo doživljavaju ih oni koji nisu religiozni. Slikarsko viđenje ne bi trebalo ograničavati oku posmatrača!

Izložba ikona iz prve polovine 18. veka, iz kolekcije Galerije Matice srpske u Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi pokazuje nove uticaje koje srpski ikonopisci dobijaju Velikim seobama iz Otomanskog carstva u Ugarsku i Austriju. Izložene su 34  srpske ikone i tri iz Nacionalne Galerije Umbrije u Peruđi.

 

Posetioci na izlozbi (3)

 

Težište izložbe je na zografskim ikonama iz prve polovine 18. veka, nastalim u prvim decenijama nakon Velike seobe Srba 1690.  na teritoriju Habzburške monarhije. U novim političkim i ekonomskim uslovima u kojima se našao srpski narod započeo je preobražaj naše srednjovekovne kulture na neuobičajen način koji i u fenomenološkom smislu čini presedan po intenzivnoj i osobenoj slikarskoj produkciji u vremenskom rasponu od svega pedeset godina. Slikari zografi, među kojima su bili i monasi, držali su se čvrsto starije tradicije i istočnopravoslavne ikonografije, ali se zografska srpska ikona izdvaja i razlikuje od starijeg ikonopisa ne samo po likovnim osobenostima, već i po svojoj profanoj nameni.

 

Nacionalna galerija Umbrije u Perudji

 Peruđa, Nacionalna galerija Umbrije

 

Zbog čega je u nazivu izložbe reč Paralele? Zbog toga što se u ovom trogodišnjem projektu saradnje dve nacionalne ustanove insistira na multidisciplinarnom istraživanju umetničkog izraza srpske i italijanske kulture na primeru ikona, kako bi se razotkrili slojevi preplitanja tradicionalnog i (tadašnjeg) modernog.

 

PROČITAJTE VIŠE NA:

https://www.youtube.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *