Novi Sad mogao bi postati Evropska omladinska prestonica 2018. godine. Jedan je od pet kandidata, a tim povodom omladinski aktivisti posetili su Pečuj, grad koji je 2010. bio Evropska prestonica kulture.

V0003218

Pečuj 2010.

Prestižna titula Evropske prestonice kulture ima  pandan na nivou mladih i to je Evropska omladinska prestonica. U fokusu mladih Novosađana koji su u julu posetili Pečuj bila je Žolnai četvrt koja je na mestu nekadašnje fabrike pretvorena u svojevrsno kulturno središte.

V0003198

Ulaz u Žolnai muzej

Porodica Žolnai je čuveni mađarski proizvođač porcelana i keramike koji svoje kupce ima i u evropskim zemljama. Na fasadi beogradskog hotela Moskva nalaze se detalji od Žolnai keramiike. Danas se na mestu fabrike nalazi stecište kulturnih ustanova gde se okupljaju umetnici, muzeolozi, tu je i Planetarium, a svakodnevni gosti dolaze iz sveta, jer je Mađarska sve poželjnija turistička destinacija.

 

V0003189

 

Ono što je zanimalo Novosađane jeste kako bi Kineska četvrt na obali Dunava (kompleks napuštenih fabrika) mogla da se pretvori u omladinski kulturni centar gde bi se odvijale manifestacije poput Cinemacity, verovatno neki program EXIT festival… Svojevremno je postojala ideja da se u tom delu sagradi nova zgrada Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, urađen je projekat, ali je zatim sve stavljeno ad acta. Od ideje do ostvarenja dug je put. Um caruje, kapital klade valja!

Projekat Novi Sad Evropska omladinska prestonica izazov je parče kolača koji se mora filovati kvalitetnim sastojcima, ne vazdušastim šlagom.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

http://oradio.rs/sr/vesti/fun/zolnai-dobar-model-za-nas-youth-polis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *