U prestižnom Umjetničkom paviljonu u Zagrebu traje novosadska izložba „Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne“. U  prestižnoj novosadskoj Spomen-Zbirci Pavla Beljanskog traje izložba “Miroslav Kraljević i sledbenici” deo kolekcije Moderne galerija Zagreb. Novi Sad i Zagreb na istom putu. Dok traju izložbe korzoportal predstavljaće pojedine slike .

Zagreb – 19. novembra 2015.  otvorena izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne. Jedna od dve vodeće slike na ovoj postavci  je Velika Iza Vlaha Bukovca

Velika Iza 1882.Vlaho Bukovac : Velika Iza

Le clou de Salon – senzacija Salona u Parizu, najveće pariske umetničke manifestacije, bila je 1882. godine slika La grande Iza Vlaha Bukovca. Do tada jedva poznat dvadesetsedmogodišnji slikar iz Cavtata, odjednom se našao u centru pažnje… Ova poema pohotnoj ženi odabrana između 2. 722 eksponata da bude izložena na počasnom mestu u velikoj ulaznoj dvorani Salona, izdržala je konkurenciju etabliranih imena i značajnih istorijskih kompozicija… Ubrzo po otvaranju Salona 1882. godine, sliku Velika Iza kupio je nepoznati britanski kolekcionar. Godine 1913. njen vlasnik je postao Ričard Ledu, industrijalac iz Liverpula, kolekcionar i Bukovčev prijatelj. Iako je Bukovac često provodio leta na njegovom imanju u Harogejtu, nije mu se posrećilo da ponovo vidi svoje remek-delo. U tome ga je sprečio Prvi svetski rat, posle kojeg je Ledu bankrotirao, a njegova kolekcija rasprodata. Pošto je slika Velika Iza potpisana B. Bukovac (Blaise Bukovac), nepoznati britanski kolekcionar je taj potpis pročitao kao francuski i kupio sliku. Shvativši grešku, izneo ju je u Parizu na aukciju 1929. godine, da bi je tom prilikom kupio jugoslovenski diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski.

U velikom prostoru Umjetničkog paviljona kao pandan Velikoj Izi, nalazi se slika Save Šumanovića Doručak na travi

S. Sumanovic, Dorucak na travi, 1927Sava Šumanović: Doručak na travi

Slikom Doručak na travi (1927), jednom od ključnih eksponata iz kolekcije Pavla Beljanskog i antologijskim delom nacionalne moderne umetnosti, Sava Šumanović je rezimirao najznačajnije elemente svog slikarskog razvoja u trećoj deceniji 20. veka. Na njoj su ostali prisutni elementi Lotovog postkubizma i estetike povratka redu sa početka dvadesetih, primetni na umetnikovom autoportretu i odevenoj ženskoj figuri s desne strane. To je delo na kojem koloristička ekspresija dostiže prvu pravu eksploziju, dalje variranu i razvijanu do vrhunca u šidskom periodu. Povrh svega, ona je sa tri imaginarne ženske figure na desnoj strani kompozicije najavila seriju čarobnih ženskih likova, šidskih kupačicaŠidijanki, koje umetnik gotovo opsesivno slika tokom tridesetih godina 20. veka u Šidu. Slika je rađena u vedrom tonu, kako objašnjava sâm umetnik povodom dela nastalih za vreme drugog boravka u Parizu.

DSCN1918 Sa izložbe u Spomen-Zbirci Pavla Beljanskog

Novi Sad: razbijeni prostor Spomen-Zbirke Pavla Beljanskog zahtevao je drugačiji pristup izložbiMiroslav Kraljević i sledbenici tj. nije bilo vodećih slika. Zahvaljujući ovoj postavci otvorenoj za posetioce 3. decembra, programski i hronološki bliskoj kolekciji Pavla Beljanskog, prvi put u Srbiji u tolikom obimu našla su se dela Miroslava Kraljevića (1885–1913)…  Izložba apostrofira Kraljevićevo stvaralaštvo kao ključne ličnosti za početak moderne umetnosti u Hrvatskoj, ali i uticaj na kasniju generaciju umetnika poput Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja, Vilka Gecana, Milana Štajnera, Zlatka Šulentića, Ljube Babića. Među Kraljevićevim sledbenicima iz Moderne galerije  Zagreb prikazani su i Petar Dobrović i Sava Šumanović, autori zastupljeni u  kolekciji Pavla Beljanskog (Novi Sad), te Milivoj Uzelac i Marino Tartalja, koji su joj nekada pripadali.

M. Kraljevic, Autoportret sa psom, 1910Miroslav Kraljević: Autoportret sa psom

Autoportreti zauzimaju posebno mesto u Kraljevićevom opusu kao zaokupljenost sobom. Dubinskim i analitičkim ispitivanjem sopstvene ličnosti, sebe je pozicionirao u središte svoje umetnosti. Na izložbi Hrvatskog društva umjetnosti 1911. godine Kraljević je, između ostalih svojih dela, predstavio i Autoportret sa psom (1910). Tim povodom A. G. Matoš, nesumnjivo najveći autoritet kojeg je hrvatska kritika tada imala, piše: „To je svjež i jak talent. (…) Njegov je Autoportret od sviju portreta najbolji“. Odsek za bogoštovlje i nastavu otkupio je ovu sliku i dao Kraljeviću stipendiju za studijski boravak u Parizu. Delo označava prekretnicu ne samo u Kraljevićevom opusu, nego zauzima i posebno mesto u hrvatskom slikarstvu ranog 20. veka. Realizam u kojem se ogleda školovanje na minhenskoj Akademiji dobija ekspresionistički ton specifičan za Kraljevića: na telesno vidljivom umetnik iskazuje psihološki nevidljivo, tek naslućeno. Bolestan od tuberkuloze, prikazujući sebe u dubokoj svetloj sobi u kojoj odjekuje praznina, on slika melanholiju života i posebnu vrstu dijaloga s onim nečim iza predmetnosti, iza boje i poteza kista.

Predviđeno je da izložba u Zagrebu traje do 10. januara 2016. u Novom Sadu do 21. februara 2016.

Tekstovi i fotografije su iz pratećih materijala izložbi!

PROČITAJTE I:spomen-zbirka-pavla-beljanskog-ugostila-modernu-galeriju-zagreb, u-zagrebu-kolekcija-pavla-beljanskog-biseri-moderne,  izlozbe-koje-otvaraju-granice

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *