Advent je specifično odbrojavanje četiri sedmice pre Božića 25. decembra, koji tada obeležava najveći broj hrišćana u svetu. U tim danima ukrašavaju se porodične prostorije i gradovi. Paljenje sveća poseban je ritual. Štampanje advent kalendara još je jedan vid zabave u iščekivanju praznika.

Advent_wreath

 

Advent, lat. reč, znači dolazak (nem. Ankunft ).

Advent je vremenski raspon od četiri predbožićne nedelje kojima počinje Crkvena godina (Kirchenjahr) i priprema za Hristov dolazak. U Crkvenoj godini postoje tri velike svetkovine: Božić, Uskrs i Duhovi (Sveto Trojstvo, Sveta Trojica tj. Bog Otac, Sin i Sveti Duh – Die Dreieinigkeiten Gottes: Vater, Sohn und der Heilige Geist ).

Božić je prvi put slavljen u Rimu 25. decembra 354. godine i u nekoliko narednih decenija je ovaj običaj prihvatilo tadašnje sveukupno hrišćanstvo. Određenu ulogu je pri tome odigrala okolnost da je u pagansko vreme 25. decembar bio praznik u slavu nepobedivog boga Sunca (Sol invictus), čija je svetlosna simbolika prenesena na Hrista.

Adventski venac sa četiri sveće smbolizuje svetlo koje je rođenjem (dolaskom) Hrista obasjalo svet iako je njegovo pravljenje novijeg je datuma. Ideja potiče od protestantskog teologa Johana Hajnriha Vilhelmaupravitelja Doma za napuštenu decu u Hamburgu,  koji je 1839. godine, mesec dana pred Božić u Domu okačio veliki drveni točak, prečnika od dva metra i ukrasio ga svećama: 24 male crvene i četiri velike, bele. Svakog radnog dana uveče jedno od dece smelo je da upali jednu malu sveću, a nedeljom po jednu veliku. Tako su deca lakše mogla da prate koliko dana im je jos ostalo do Božića. U nedelju pre Badnje večeri sve sveće bile su upaljene, a prostorija jarko osvetljena. Upravitelj je kasnijih godina ukrasio veliki svećnjak borovim granama. Vrlo brzo prihvatili su i katolici ovaj običaj, a danas se adventski venac viđa svuda u svetu, ali sa smanjenim brojem sveća, iz praktičnih razloga. Danas se u  vencu od borovih grančica nalaze  četiri crvene sveće, za svaku adventsku nedelju po jedna, pale se redom, četvrta pred sam Božić.

PROČITAJTE I:postoji-li-deda-mrazbazel

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *