U Spomen Zbirci Pavla Beljanskog je najavljen projekat u kome su sadržane dve izložbe na relaciji Novi Sad – Zagreb.U pitanju su dela srpskih i hrvatskih umetnika koji su obeležili vreme od kraja 19. do polovine 20. veka. Njihova dela nalaze se i u Spomen Zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad) i u Modernoj galeriji (Zagreb).U Zagreb putuju jedna, u Novi Sad druga. A sva su Prva!

DSCN1745Zvonko Maković (prvi levo),  Biserka Rauter Plančić, Jasna Jovanov

U Spomen Zbirci Pavla Beljanskog najavljene su dve izložbe koje su nastale na inicijativu upravnice Zbirke Jasne Jovanov i njene koleginice na čelu zagrebačke Moderne galerije Biserke Rauter Plančić. Iz kolekcije novosadske Spomen Zbirke Pavla Beljanskog u izložbeni prostor prestižnog zagrebačkog Umjetničkog paviljona putuje 84 eksponata 30 umetnika pod nazivom Kolekcija Pavle Beljanski: biseri moderne. Izložba se otvara 19. novembra. Zatim sledi uzvratna izložba iz Moderne galerije Zagreb u kojoj je njihovih 68 najreprezentativnijih dela. Naziv je Miroslav Kraljević i sledbenici. Otvara se 3. decembra u Spomen Zbirci Pavla Beljanskog.

Šta je zajedničko u slikarskom opusu ovih dela? Impresionizam koji je u to doba značio slobodno slikarsko izražavanje, bez granica u svakom smislu te reči. Zato danas na prostoru nekadašnje Jugoslavije imamo meltingpot u ovom slučaju srpsko – hrvatskih umetniksa koji nisu marili za pripadnost već su stvarali… Vlaho Bukovac je naslikao Veliku Izu i delo se nalazi u novosadskoj Spomen zbirci, Sava Šumanović je naslikao Doručak na travi, slika se nalazi u Modernoj galeriji Zagreb. I to je samo deo priče o isprepletenosti u regionu ex Yu, Našeg i Njihovog. Pitanje je šta je Naše, šta je Njihovo.

Autori izložbi su Jasna Jovanov i Zvonko Maković.

PROČITAJTE I:intervju-zvonko-makovicmreza-muzejaspomen-zbirka-pavla-beljanskog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *