Balkanska mreža muzeja promoviše zajedničko nasleđe na Balkanu i muzeje kao institucije ne samo kulture, već i mesta inspiracije. Sedište Mreže je u Sarajevu, a nedavno je organizovala uspešnu Konferenciju muzealca u Muzeju Vojvodine. Balkanska mreža muzeja, u originalu, na korzoportalu.

Balkanski muzeji bez barijera

 

U  Balkanskoj mreži je 34 muzeja iz regije, a svaki danom ih je više.  Balkanska mreža muzeja i srodne institucije omogućavaju saradnju i razmjenu informacija između muzeja i svih koji su zainteresirani za očuvanje bogatog kulturnog naslijeđa Balkana.

Balkanska mreža muzeja realizuje različite aktivnosti i projekte na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije. U posljednjih šest godina, uz finansijsku pomoć Stavros Niarchos fondacije i Vlade Švedske više od 20 muzeja iz naše regije realizovalo je projekte u svojim institucijama u cilju poboljšanja  rada i približavanja kulture građanstvu, posebno licima s invaliditetom. Muzeji su postavljali rampe, otvarali taktilne prostore,  pravili audio i video vodiče, organizirali radionice iz grnčarstva, proizvodili replike predmeta iz svojih kolekcija…

6

 

Svijest o važnosti otvaranja muzeja i njihovo približavanja osobama s invaliditetom postoji među muzejskim profesionalcima. Balkanska mreža muzeja će i u narednom periodu biti usmjerena prema povećanju pristupačnosti muzeja, galerija i institucija kulture osobama sa invaliditetom, jer smatramo da kultura i pravo na uživanje u njoj pripada svima nama podjednako, bez obzira na status, porijeklo, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Sa Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) kao strateškim partnerom, tri godine zaredom organizujemo jednu od najvećih muzejskih konferencija na zapadnom Balkanu naziva Meet, See, Do. Do sada je na konferencijama u Sarajevu, Tirani i Novom Sadu sudjelovalo oko 230 muzejskih profesionalaca sa područja zemalja regije i drugih dijelova Evrope.

Balkanska mreža muzeja organizuje i posebne programe za žene liderice u muzejima i u kulturnom naslijeđu. Mreža liderica zove se WILD (Women’s International Leadership Development).

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://bmuseums.net

http://bmuseums.net

https://planina-tara.com/korzo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *