Muzejska konferencija pod nazivom Meet, See, Do – Critically treća je u nizu, a prvi put se održava u Muzeju Vojvodine. Okupilo se stotinu muzealaca. O ciljevima Konferenciji govori pr Aida M.Alić.

DSCN0991

Aida M. Alić

Muzejska konferencija u Novom Sadu (15 – 17. april 2015) višegodišnji je projekat Balkanske mreže muzeja i švedske fondacije Kulturna baština bez granica (CHwB),  u ovom gradu sa partnerom Muzejom Vojvodine.  Cilj je ponovno povezivanje muzeja u regionu zapadnog Balkana gde se nalaze i novostvorene države sa prostora ex Yu. Kako da muzejski projekti budu vidljiviji? Odgovara Aida M. Alić:

To je problem i u Srbiji i u drugim zemljama koje okuplja Balkanska mreža muzeja.Često muzeji urade velike projekte, a javnost ne zna za to. Pokušavamo kroz ovu Mrežu da podignemo svest kod muzejskih profesionalaca o važnosti njihovih i prostora i aktivnosti za celokupno građanstvo. Ovo je treća i najveća Muzejska konferencija što govori o zainteresovanosti za teme koje obrađujemo. Želimo da muzejski profesionalci ostvare dijalog kako bi sarađivali. U Novom Sadu ima oko stotinu učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Nemačke, Velike Britanije, Švedske. Sa nama su i predavači koji će govoriti i zašto je važno da muzeji budu aktivni u društvu, kakva bi trebalo da bude veza muzeja sa lokalnom zajednicom.

http://chwb.org/bih/activities/balkanska-mreza-muzeja

http://bmuseums.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *