Srbija je zemlja bogate istorije te su stoga česta obeležavanja neke godišnjice, centeniala ili milenijuma. Ove 2015. godine slavi se dva veka od Drugog srpskog ustanka. Ovo je primer kako kultura sećanja može da oživi prošlost u skladu sa preporukama Evropske unije o ruralnom razvoju.

FOTO 1 Gornja DobrinjaGornja Dobrinja

Centralna državna proslava održava se 23. aprila u Takovu, Požegi i Gornjoj Dobrinji koja je rodno mesto vođe ustanka kneza Miloša, u kome je obnovljen spomen-kompleks. Selo se nalazi u opštini Požega, koja je ovom prigodom uložila novac za sanaciju i uređenje kompleksa i okolnog prostora, regulisanje Dobrinjske reke i rehabilitaciju pristupnog puta, kako bi se olakšao pristup turistima i znatiželjnicima koji retko dolaze u ovo područje skrajnuto od glavnih saobraćajnica. Zbog toga se Gornja Dobrinja ne nalazi na standardnom itinereru turističkih poseta i đačkih ekskurzija.

Spomen-kompleks se nalazi na kraju sela, u prelepom prirodnom okruženju i jedan je od školskih primera negovanog kulturnog predela – jedinstvene sprege kulturnog nasleđa i prirodnog okruženja. Seosko stanovništvo je zadržalo prvenstveno poljoprivrednu ekonomiju i celo područje živi u skladnom prožimanju svakodnevnog seoskog života u očuvanoj prirodnoj sredini, okruženo spomenicima prošlosti. To i jesu osnovne stavke održivog ruralnog razvoja koje u poslednje vreme preporučuje Evropska Unija i njene institucije i koje obilato novčano stimulišu aplikante putem odgovarajućih konkursa i projekata. A to je i kultura sećanja.

FOTO 2 Gornja Dobrinja Gornja Dobrinja

Kompleks podignut u čast kneza Srbije Miloša Obrenovića je otvoren 1991. godine, kada je otkriven spomenik knezu, rad vajara Miroslava B. Protića. Sadašnjom jubilarnom prigodom, spomenik je dobio novi granitni postament i obnovljeno je parterno okruženje. Pored spomenika, u sastavu celine se nalaze crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja je konstruktivno ojačana, a kamena fasada refugovana, na zvoniku je obnovljena stolarija i stepenište, a čardaku sa česmom je promenjena krovna šindra. Uklonjeno je nekoliko stabala, koja su kompleksu davala utisak ušuškanosti, ali će priroda verovatno uraditi svoj deo posla narednih godina.

Ovo je kultura sećanja sa jasnom porukom – prošlost je deo života.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1876917/Dva+veka+od+Drugog+srpskog+ustanka

http://en.wikipedia.org/wiki/Gornja_Dobrinja

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *