Francuski institut redovno prikazuje originalne domete francuske arhitekture u okviru Beogradske  nedelje arhitekture (BINA). Ovog puta to je izložba posvećena  ateljeu autoupravne arhitekture – aaa . Beogradska nedelja arhitekture po 10. put otvorila vrata!

 

aaa_3_R-Urban

 

U galeriji Francuskog instituta biće izložena tri projekta koji predstavljaju rad aaa biroa, koji teži ka društvenom, ekološkom i participativnom gradu.

Beogradska nedelja arhitekture ugostiće atelje autoupravne arhitekture (aaa) kao  angažovani biro koji radi na strategijama i alternativnim tehnikama kako bi pomogao stanovnicima da učestvuju u transformaciji i prilagođavanju svoga grada. Radi se o platformi koju su u Parizu 2001. godine osnovali Konstantin Petku i Doina Petresku, a koja okuplja ne samo arhitekte, već i umetnike, urbaniste, pejzažne arhitekte, sociologe, studente i posebno građane.

20140426_150008

Na tragu aaa, centar Zagreba

 

U kontekstu urbane transformacije, aaa veruje da je potrebno zajednički raditi na proizvodnji prostora. Nije dovoljno naći odgovor na javne potrebe, nego i stvoriti više prava za građane. U ovom slučaju, pravo građana na grad ne znači samo pravo da zauzmu gradski prostor nego i da odlučuju kako će se grad razvijati, kako će njime upravljati i kako će biti korišćen.

Taj ambiciozni projekat ko-produkcije trebalo bi da uključi kompletnu gradsku populaciju i da raspolaže idejama, sredstvima, prostorom, vremenom i uređenjem. aaa veruje da arhitekte mogu da budu akteri ovih promena. Među participativnim projektima koje sprovodi aaa, na izložbi su prikazani EcoBox – mreža samoupravnih, privremenih i mobilnih prostora kvarta La Chapelle iz XVIII arondismana u Parizu, Passage 56 – gradski, ekološki i kulturni međuprostor koji se nalazi u kvartu Saint-Blaise  u pariskom XX arondismanu, kao i R-Urban – strategija za regeneraciju grada koja obuhvata svakodnevne ekološke aktivnosti, zajedničko korišćenje prostora i sredstava, kolektivno upravljanje, lokalne i međulokalne mreže i zajedničke dizajnerske projekte na kojima sarađuju stanovnici u Colombes-u, predgrađu na severozapadu Pariza, kao i u Hackney Wick-u, u Londonu.

Izložba traje od 22. aprila do 13. juna 2015, u Francuskom institutu u Beogradu,  pod okriljem Beogradska nedelja arhitekture.

 

POGLEDAJTE VIŠE NA: 

http://www.blic.rs

http://www.urbantactics.org/projects/ecobox/ecobox

http://www.urbantactics.org/projects/projects

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *