Moderna Galerija u Valjevu 30 godina sprovodi misiju širenja likovne kulture. Kolekcija Milićević kojoj su u martu otvorena vrata potvrđuje da javno i privatno mogu zajedno! U Galeriji se radi smisleno i dugoročno, dok većina muzeja u Srbiji tavori bez sopstvene kulturne misije..

FOTO 1 Moderna galerija Valjevo Logo

Moderna galerija u Valjevu je nosilac likovnog života u Kolubarskom okrugu. Status ustanove kulture od nacionalnog značaja je stekla svojim specifičnim usmerenjem ka negovanju srpskog slikarstva pozno-modernog stila, posebno autora koji su bili osnivači i sledbenici Medijale i fantastičnog pravca kao naslednika Medijale. Osnivač Galerije je Ljuba Popović, poznati savremeni slikar koji živi u Parizu i koji sve vreme održava kontakte sa zavičajem. Upravo je on i selektor 34 platna koja su postavljena na izložbi Zbirke porodice Milićević, otvorenoj 28. marta 2015. Ovo je retka prilika da se na jednom mestu mogu videti dela značajnih slikara, a povodom jubileja Galerije – 30 godina rada. Ova izložba je kulturni događaj godine u Valjevu, ali i jedan od najznačajnijih likovnih događaja u Srbiji u 2015. godini.

FOTO 2 Moderna galerija Valjevo Moderna galerija u Valjevu

Draško Milićević je doktor tehničkih nauka i pasionirani kolekcionar, zaljubljenik u umetnost. Vodi galeriju u Moskvi, koja se bavi ruskom umetnošću 19. i 20. veka. Osnovao je Fond Vasilij Kandinski i drugi avangardisti njegovog vremena, u čijem Upravnom odboru su poznati ruski akademici, profesori i istoričari umetnosti. Fond je izdao tri knjige o ruskim avangardistima i organizovao više izložbi. U cilju predstavljanja srpske umetnosti u Rusiji, organizovao je izložbu Vladimira Veličkovića 2004. i Miloša Šobajića 2006. godine u Moskvi. Nekolikom puta su ruski slikari akademici izlagali u Srbiji i Crnoj Gori.

Zbirku porodice Draška Milićevića čine ulja na platnu najznačajnijih srpskih slikara akademskog i modernog pravca: Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Olje Ivanjicki. Kolekcionarstvo je korisna aktivnost, svakako za pojedinca – kolekcionara, ali i za društvo, posebno u uslovima kada su institucije kulture u lošijem stanju nego što se od njih očekuje. Publika voli kada je delo izloženo, nije važno da li potiče iz nekog privatnog salon, ili iz muzejskog depoa! Najbitnije je da postoje oni koji se bave umetnošću, da sakupljaju, istražuju I izlažu delove svoje kolekcije u javnim prostorima. Izgleda da je sprega zvanične institucije (muzeja ili galerije) i privatnih kolekcionara dobitna kombinacija!

Moderna galerija u Valjevu sada predstavlja kolekciju porodice Draška Milićevića. Posetioci mogu da vide radove (abecednim redom) Vladimira Veličkovića, Dade Đurića, Milića od Mačve, Dimitrija Popovića, Ljube Popovića, Radomira Reljića, Voja Stanića, Milana Tucovića, Leonida Šejke, Miloša Šobajića i ostalih slikara druge polovine 20. i početka 21. veka. Izloženi radovi u potpunosti se uklapaju u programsko i stilsko opredeljenje koje neguje Moderna galerija. Stoga je izbor ove institucije za izlaganje dela pomenutih slikara pravi pogodak, dok je selektor Ljuba Popović svojim odabirom slika organski vezao kulturnu politiku u kojoj su Moderna galerija Valjevo i kolekcionarsku strast dr Milićevića.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

lihttp://www.kolubarske.rs/sr/vesti/kultura/2510

http://www.b92.net/kultura/vesti

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *