Jedino što žalim u životu je to što nisam crtao stripove. (Pablo Pikaso)

Autorski i alternativni strip je regionalni projekat ComiXconnection čiji deo je izložba koja je otvorena u Pančevu. Na stotinak kvadratnih metara nalaze se instalacije, printovi i projekcije, a posetioci mogu da vide radove oko 70 autora alternativnog stripa  iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

2015-04-01 19.07.46Sa izložbe u Pančevu                                                                  Foto: Aleksandra Sekulić

Putujuća i narastajuća regionalna Izložba autorskog i alternativnog stripa  otvorena je u Pančevu 1.aprila 2015.u ex bioskopu Vojvodina i traje do 30.aprila. Novi život ovog ugašenog bioskopa bar na neko vreme biće mesto sretanja umetnika iz nekoliko država gde će biti prezentovana izložba strip produkcije viđene iz ugla Beate Wild.

Dan nakon otvaranja, Saša Rakezić-Aleksandar Zograf, strip autor iz Pančeva, u okviru projekta  Redrawing stories from the past prezentovao je rad i iskustvo sa istorijskim strip narativima u panel diskusiji. On će u nastavku pratećeg programa u čijem fokusu je auturski i alternativni strip ComiXconnection predstaviti i svoju autorsku obradu raznih istorijskih materijala, s akcentom na stripove nastale prema pismima Hilde Dajč, devojke koja je tokom Drugog svetskog rata uspela da prokrijumčari pisma iz koncentracionog logora Staro Sajmište, kao i na strip Radosav, koji je nastao na osnovu dnevnika anonimnog Beograđanina pisanog tokom nemačke okupacije, a koji je Zograf pronašao na nekom buvljaku.

Izložba autorski i alternativni strip –  ComiXconnection  rezultat je istraživanja regionalne strip scene koja počiva na vezama uspostavljenim između neformalnih grupa, pojedinaca i umetničkih kolektiva. Istraživanje je sprovela Beate Wild, kustoskinja Koordinacije za istočni deo srednje Evrope i za jugoistočnu Evropu, pri Muzeju evropskih kultura iz Berlina.

U Pančevu, na stotinu kvadratnih metara instalacija, printova i projekcija posetioci mogu da vide radove više od 70 autora alternativnog stripa  iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije. Nakon Pančeva seli se u Beograd, Vršac, Sarajevo i Šabac. Putovanje se zatim nastavlja u Nemačku i Francusku. U svakom gradu izložba dobija identitet strip autora iz toga grada.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Zograf

http://www.msuv.org/program/alternativni-strip

https://www.facebook.com/exhibitioncomixconnection

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *