Ponekad ne primećujemo šta postoji u našem gradu, ovog puta je to Novi Sad, koje vrednosti predstavljaju naše nacionalno blago, dok ne dođu gosti. Kada im objasnimo o čemu se radi  kao da progledamo. Novosadska Spomen zbirka Pavla Beljanskog danas (19. februar 2015) je otvorila vrata gostu iz inostranstva koji predstavlja svoju državu u Srbiji.

DSCN0871

Majkl Kirbi i Jasna Jovanov

Iako posete ambasadora uglavnom imaju protokolarni karakter, takva je bila i ova američkog ambasadora Majkla Kirbija u našoj zemlji, ipak je to i prilika da se visokom gostu izgovore sadržajne reči o mestu gde boravi. Upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog Jasna Jovanov upravo je to učinila šetajući od slike do slike i predstavljajući mu vrhunska imena moderne srpske umetnosti iz prve polovine 20. veka među kojima su Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Jovan Bjelić, Ljubica Cuca Sokić…

Spomen zbirke Pavla Beljanskog do danas je ostvarila sve zamisli darodavca, počevši od projekta zgrade koja je sagrađena i u kojoj se nalazi, pa do godišnje nagrade za najbolji diplomski rad na Odeljenju za istoriju umetnosti beogradskog Filozofskog fakulteta.

POGLEDAJTE I: pavle-beljanski.museum

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *