Vajfertova pivara u Pančevu bila je tema upravo (februar 2015) završenog konkursa za arhitektonsko rešenje njene rekonstrukcije i revitalizacije. Obnova ovog industrijskog spomenika je veoma važna jer je kompleks Pivare jedan od najznačajnijih industrijskih kompleksa u prostoru mnogo širem od Pančeva

Foto 1 Vajfertova pivara je osnovana 1722, predstavlja jedan od najstarijih industrijskih pogona na južnoslovenskom prostoru i nalazi se u centru Pančeva, između njegovog istorijskog centra i obale reke Tamiša. Od sredine 19. veka dolazi u posed porodice Vajfert koja je od Pivare načinila jedan od najuspešnijih pogona. Đorđe Vajfert se u Pančevu dokazao kao industrijalac, u Boru kao istraživač rudarstva, a u Narodnoj banci u Beogradu kao guverner. 

Foto 2

Od 28 prispelih radova na konkurs stručni žiri je prvu nagradu dodelio timu u kome su Dejan Miljković, Petar Sazdanović i Jelisaveta Arsenović. Ovaj rad je ponudio rešenja koja u funkcionalnom i estetskom smislu najbolje odgovaraju zadatom prostoru, u kom će se odvijati dnevni život vezan za ugostiteljstvo, privredu i kulturu. Rešenje će beležiti istoriju mesta kroz programe koji će podsećati na pivarstvo, a istovremeno će imati i zanatske radnje koje slave zanatsku tradiciju Pančeva, kao jednog od pradavnih industrijskih i manufakturnih centara ovog dela Evrope.

Foto 3 Vajfertova pivara je spomenik kulture od velikog značaja i propozicije konkursa su zahtevale da bude očuvana u postojećem izgledu i gabaritu. Pivara predstavlja tradiciju grada i njegov identitet i ocenjivala se sinergija starog i novog. Stoga je u velikom interesu šire zajednice da se Vajfertova pivara sačuva, obnovi i preda novim generacijama na korišćenje, obzirom da identitet jednog mesta grade sve generacije koje dele svoj životni prostor.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

 http://www.pancevo.rs/REZULTATI_KONKURSA_ZA_STARU_VAJFERTOVU_PIVARU-1-1-3688

 http://rtvpancevo.rs/Vesti/Lokal/tim-dejana-miljkovia-najbolji-na-konkursu-za-staru-pivaru.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *