Kolekcionar, darodavac, mecena umetnika, diplomata Pavle Beljanski želeo je galeriju za svoje slike u doba socijalističkog sistema kada je jedina odobrena kategorija bila društvena imovina. Novosadska Spomen – Zbirka njegovog imena kao da je čudom otvorena za javnost 1961. Do danas postoji i čuva dela i ideju ovog Gospodina umetnosti.

Predstavljanje kolekcije Pavla Beljanskog u Beogradu 2011.

Spomen Zbirka Pavla Beljanskog

U toku su završne pripreme za gostovanje kolekcije Pavla Beljanskog, odnosno izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 19. novembra  2015. godine. Autori su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković.

Memorijal Pavla BeljanskogMemorijal Pavla Beljanskog

Izlaganjem 84 eksponata, Spomen – zbirka Pavla Beljanskog prvi put predstavlja njegovu kolekciju van granica Srbije. Pavle Beljanski je prvo javno izlaganje kolekcije organizovao u Gradskom muzeju i biblioteci u Somboru  1945. godine što je privuklo pažnju javnosti, zatim još veću 1946, kada je organizovao dolazak diplomatskog kora iz Beograda u obilazak njegove kolekcije. Zatim sledi 2011. godina i putovanje kolekcije u Beograd (Dom Vojske) povodom pola veka Spomen zbirke. Izložba je naslovljena –  Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu. Zagreb je na vidiku!

POGLEDAJTE Ispomen-zbirka-pavla-beljanskog,beljanski-prijatelj-umetnika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *