U petom ciklusu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika pred publikom je delo beogradske slikarke Olge Bogdanović koje je ostalo u senci stvaralaštva njenog supruga Mila Milunovića. 

Pavle Beljanski prijatelj umetnika - Olga Bogdanovic

Novosadska Spomen Zbirka Pavla Beljanskog ponovo je priredila likovnu poslasticu koja publici predstavlja ne samo mega slikarske zvezde, već i one koje su tiho, u nekakvim senkama, obeležile određene epohe. I evo je pred nama Olga Bogdanović, malo poznata beogradska slikarka, (1913-1993) koja je potekla iz čuvene umetničke porodice, a bila je predstavnica kulturnog života u vremenu između dva svetska rata.

Autorka izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnik: Olga Bogdanović, istoričarka umetnosti Ksenija Vasin pojašnjava slikarkin opus: Olga je bila predstavnica umerenog modernizma, negovala je intimističku poetiku. Takva dela su i inače najviše zastupljena u kolekciji Pavla Beljanskog. Ona je bila slikarka koja je najviše  slikala za svoju dušu,  pa njeno slikarstvo ima odlike intimizma, po nekad i malo ekspresionizma. Njeno slikarstvo oslikava njen karakter.

08 Ostrvo Sveti Nikola, 1960 O. Bogdanović, Ostrvo Sv.Nikola (vlasništvo porodice)

Istoričarka umetnosti Olivera Skoko koja je otvorila izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnik: Olga Bogdanović, tumači melanž slikarkinog dela i fotografija iz njenog privatno/javnog života kao nešto što jedno bez drugog ne može: Ovo je jedna od izložbi koja otkriva imena umetnika koji su stasavali i bili deo međuratne likovne scene u Beogradu, a bili su marginalizovani. Mislim da ih  treba staviti ako ništa drugo u širi krug srpske moderne likovnosti. Tako tumačim i ovu izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnik: Olga Bogdanović. Ima i dosta fotografija, ne sami njenih ličnih, na kojima mi istoričari umetnosti prepoznajemo neka imena slikara koji su se školovali na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu, što nam znači za nova istraživanja.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

http://www.pavle-beljanski.museum/ovih-dana

http://www.sremskenovine.co.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *