Predstavljamo zanimljivu inicijativu pod imenom Udruženje istorijskih pozorišta Evrope koja okuplja stara istorijska pozorišta i umrežava ih kako bi se očuvala i promovisala pozorišna tradicija vrhunskih izvođačkih predstava i arhitekture pozorišnih građevina. Šta povezuje istorijska pozorišta da bi bila u ovoj Mreži?

FOTO Pozorišta na Jadranskoj ruti

Pozorišta na Jadranskoj ruti

Članovi Mreže su istorijska pozorišta sagrađena između 1500. i 1900. godine i zainteresovane institucije, organizacije i pojedinci koji podržavaju ciljeve Mreže. Istorijska pozorišta Evrope čine izuzetan segment evropskog kulturnog nasleđa, čime se manifestuje bogata kultura i istorija kontinenta u svojoj punoj lepoti. Ova pozorišta se mogu posetiti kao muzejska zdanja i uživati u njihovoj arhitekturi i primenjenoj umetnosti. Najbitnije je da su do danas zadržala ulogu vodećih pozorišnih kuća, u kojima se izvode vrhunske pozorišne, baletske, operske i muzičke predstave.

Stara pozorišta u bivšoj Jugoslaviji su umrežena u Jadranskoj ruti (Adria route). Čine je pozorišta iz svih nekadašnjih republika, osim Makedonije. Jadranska ruta se nadovezuje na Italijansku rutu na zapadu i Carsku rutu na severu, dok je u planu za 2016. osnivanje Crnomorske rute u koju će biti uključena pozorišta iz Makedonije, Bugarske, Rumunije i Ukrajine. Pored pomenutih ruta postoji još nekoliko u ostalim delovima Evrope: Alpska ruta, Baltička ruta, Iberijska ruta, Francuska ruta, Nemačka ruta, Nordijska ruta i Ruta oko Lamanša (Channel route).

FOTO Perspektiv logo

Mrežu istorijskih pozorišta u Evropi je osnovalo udruženje Perspectiv u oktobru 2003. godine. Do danas je odabrano 120 najbolje sačuvanih pozorišnih kuća u Evropi koja su povezana u nekoliko kulturno-turističkih ruta širom Evrope.

Evropska ruta je inicirana 2007. godine, a Evropska unija je podržala  njeno razvijanje do 2017. godine. Ciljevi ove mreže su podrška i podsticaj očuvanja originalnog izgleda pozorišnih zdanja i njihova konzervacija, restauracija i istraživanje, međusobna razmena znanja i iskustava među pozorišnim kućama i bliže upoznavanje javnosti sa ovim biserima kulture i umetnosti.

FOTO NArodno pozriste Tosa Jovanovic u Zrenjaninu

Narodno pozorište Toša Jovanović 

Krajem septembra 2015, u Jadransku rutu je primljeno i Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina, nazvano po poznatom glumcu rođenom 1845. godine u Bečkereku. Bio je jedan od najboljih srpskih glumaca u 19. veku. Pozorište se našlo na Mreži istorijskih teatara zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije koja nam govori da je 1839. godine zgrada Žitnog magacina u Velikom Bečkereku preuređena u pozorište i to je najstarija barokna scena u Srbiji.

POGLEDAJTE I:http:ozivljavanja-povijesnih-dogadaja, kazaliste-ulysses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *