Narodno pozorište u Subotici – Drama na srpskom jeziku otvorilo je sezonu prvom premijerom. Radi se o drami Ljudmile Razumovski „Kući“ u režiji mlade Mie Knežević. Velika spisateljica napisala je ovaj komad između dva svetska rata opisujući turobnu sliku sveta koji nije čovekov dom, u kome niti deca, niti odrasli nemaju uporište. Tako je do danas!

 

DSCN1725

Uz aplauz

Mlada pozorišna rediteljka Mia Knežević, iz klase Nikite Milivojevića, vredno osvaja pozorišta. Tek što je u septembru (2015) odigrana premijera Kafa i cigarete u Ateljeu 212, ugostilo ju je Narodno pozorište u Subotici. Smatra da je u komadu Kući tema globalni problem koji nema rok trajanja –  Deca rastu bez roditelja, glad i siromaštvo su večni, čini se kao da vladaju svetom. Traganje za domom nagoveštava i naslov drame „Kući“. Originalni naslov je “Kući!…” Sa tim znacima interpukcije otvara se i nastavak – traganje za kućom ne samo kao krova nad glavom, već u smislu doma kao  pripadanja, pronalaženja doma u drugoj osobi.

DSCN1733

Rediteljka Mia Knežević (crvene čizme)

Narodno pozorište u Subotici ima dragoceni mladi ansambl koga je smisleno uposlila rediteljka i  koji se  vešto izborio sa turobnim tekstom. Nije insistirala da kao likovi budu deca. Osnovno je bilo da razumeju osećanje traganja za pripadanjem nekome, toj drugoj osobi.

Narodno pozorište u Subotici – Drama na srpskom jeziku raspisuje konkurse želeći da promoviše mlade reditelje. Tako je i Mia Knežević stigla do premijernog repertoara. Verovali ili ne, nije bilo poprečnih veza! U predstavi Kući igraju: Minja Peković, Jovan Belobrković, Milan Vejnović, Srđan Sekulić, Jelena Mihajlović, Dimitrije Dinić, Vladimir Grbić, Marko Makivić, Sanja Moravčić. Zapamtiti imena! Scenografija Miljena Vučković, kostim Romana Knežević, prevod Novica Antić. Show must go on.

POGLEDAJTE I:  zed-za-pozoristemjovan-cirilov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *