Umetnici su osvojili još jedan prostor! Izložba “Uvedimo ilustraciju i strip u muzeje” otvorena je u Muzeju Vojvodine.Priznanje upravi ove institucije koja je shvatila da “deveta umetnosti” nije “deveta rupa na svirali”. Kustoskinja je Dragana Garić.

DSCN1716

Dragana Garić otvara izložbu

Pet umetnika – Branko Đukić, Mileta Poštić, Marina Milanović, Ivica Stevanović i Jelena Vasiljević, čiji radovi su na izložbi Uvedimo ilustraciju i strip u muzeje” učestvovali su na 19. koloniji Muzeja Vojvodine u avgustu. Prethodno su obišli stalnu postavku Muzeja i njegova odeljenja u dvorcima u Čelarevu i Kulpinu kako bi se inspirisali prostorom na kome je ispisana istorija i – nastala su dela. Kustoskinja Dragana Garić proširila je izložbu i njihovim prethodnim ilustracijama i stripovima.

DSCN1722

Kustoskinja D.Garić

Uz podršku direktorke Agneš Ozer, mlada kustoskinja izložbe pozdravila je publiku šireći svoj entuzijazam zbog ostvarenog projekta. Rekla je i:

Kada sam pre tri godine počela da radim u Muzeju Vojvodine uočila sam da posetioci često imaju malo strpljenja da čitaju dugačke legende pored eksponata. Sjajnim digitalnim napravama i to je prevaziđeno i postalo je toliko olakšano da mi se čini da baš zbog te linije manjeg otpora često ostajemo uskraćeni za sve što nam jedna muzejska priča pruža. Tako sam se setila i srednjovekovnih fresaka koje su u svoje vreme bile “biblije za nepismene” tj u pitanju su bili vizuelni znaci čitljivi svima. Na tom tragu prepoznavanja vizuelnog rodila se ideja za temu ovogodišnje Kolonije našeg Muzeja. Umesto da stojimo i čitamo legende uz muzejske eksponate, nekada je dovoljan kadar iz stripa da nam se vizuelni sadržaj ureže u pamćenje. Dakle, strip i ilustracija!

DSCN1717

 

O umetnicima, kratko. Branko Đukić korene vuče iz klasičnog stripa, ali dodaje slikarsku i poetsku notu koju nemaju nemaju klasični strip junaci. Mileta Poštić je vizuelni umetnik, ilustrator i animator koga inspirišu daleki predeli, ali i vojvođansko podneblje. Ivica Stevanović je dobro poznat kao ilustrator, autor  je i kapitalnog projekta o srpskoj mitologiji Prognana bića – srpske mitologija koji je radila grupa novosadskih ilustratora. Marina Milanović tek je kročila na scenu, a kao ilustratorka bavi se i pisanjem, pa su sastavni deo ilustracija njene poetske misli tipografski ispisane. Jelena Vasiljević donosi lakoću i mir velikih istočnjačkih majstora crteža, njeni junaci su ravnopravno i Sofokle  i medved.

Izložba Uvedimo ilustraciju i strip u muzeje” očigledno predstavlja prekretnicu Muzeja Vojvodine. Otvara prostore i akterima devete umetnosti koja nedovosmisleno jeste deo  života i umetničkog miljea i kojoj, stoga, pripadaju i muzejski prostori. Bravo za Muzej koji živi!

PROČITAJTE I :rucak-sa-uliksom,slavimir-stojanovic-izlozba,gradimir-smuda-crtac-maste,autorski-i-alternativni-strip

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *