Bač je i ove 2015. godine učestvovao u Danima evropske baštine. Radi se o projektu „Vekovi Bača“ kojim rukovodi Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Bač se zahvaljujući ovom projektu nalazi na preliminarnoj UNESKO listi svetske baštine, ali je i postao paradigma kako baština postaje deo života lokalne zajednice i njenog razvoja. Primer dobre prakse je i održani Okrugli sto „Stari zanati u službi održivog razvoja “.

DSC_0167

Zbog čega su važni stari zanati u projektu Vekovi Bača?  Zbog očuvanja i čitanja zanatskog umeća kroz sačuvano nasleđe. Predstavljen je model  Difuznog muzeja i nekoliko muzejskih zbirki u spomenicima kulture, od kojih je jedna već formirana u glavnoj, donžon kuli Tvrđave Bač. Druga u Franjevačkom samostanu biće ostvarena donatorskim sredstvima Evropske Unije. Materijal koji se izlaže stručno je obrađen i biće dostupan javnosti kao neicrpni izvor podataka o bogatstvu materijalnog i nematerijalnog nasleđa, uključujući i tehnika izrade i umeća koji se iz njih čitaju.

DSC_0155

Izložba  Dani evropske baštine – Bač, koju je priredila Nataša Ratković  ukazuje na nedvosmislen doprinos očuvanju kulturnog nasleđa u Baču i okolini kroz programe koji postoje od 2003. godine. U Prostorijama Edukativnog centra postavljeni su sadržajni posteri kao svedočanstvo o istrajnosti i razumevanju evropskih vrednosti u opštini Bač  kao loklane zajednice kulturne raznolikosti

U izlaganjima na Okruglom stolu istaknuta je važnost uspostavljanja veze između starih  zanata  i  održivog razvoja što je predočeno kroz primere dobre prakse opština  Bač, Temerin i Sombor. Govorilo se o tkačkom, lončarskom i kovačkom zanatu, restauraciji starog nameštaja, oživljavanju zlatoveza, tradicionalnom češljanju, osnivanju suvenirnica ili mađarske zavičajne kuće, organizovanju dečjih radionica, zatim o tradicionalnim zanatima kao što je pokrivanje krova trskom, zatim o sertifikovanju zanatlija … U Baču je davne 1828. zabeleženo da postoji čak 71 zanatlija što pokazuje da se ovo mesto po kome je Bačka dobila ime uvek izdvajalo po razvijenosti.

DSC_0158

Tema Okruglog stola održanog u Baču 26. septembra 2015. bila je i  Organska proizvodnja u službi agroturizma i bila je komplementarna sa starim zanatima.

Predstavljanje baštine kao žive spone sa sadašnjošću, što se radi u projektu Vekovi Bača nije bez razloga u fokusu Evropske komisije koja ga podržava i proučava kao primer dobre prakse u Srbiji.

Dani evropske baštine održavaju se svake godine u septembru, ali to ne znači da se tada završava akcija – baština. Za baštinu ne postoje datumi u onim državama koje drže do identiteta!

POGLEDAJTE Iistrazivanje-prostorarazumevanje-gradaevropa-nostra-glas-kulturne-bastine-u-evropi

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *