Evropa za festivale, festivali za Evropu (EFFE) je platforma koja povezuje festivale koji su duboko posvećeni umetnosti, lokalnim zajednicama i evropskim vrednostima. Širom Evrope EFFE odaje priznanje njihovom visokom kvalitetu stvaralaštva i aktivizma u svakodnevnom okruženju. Srbija je prva zapadnobalkanska država koja je pristupila ovoj asocijaciji.

U organizaciji Delegacije Evropske Unije u Srbiji i Asocijacije ArtLink, u Beogradu je 29. septembra održana promocija projekta Evropa za festivale, festivali za Evropu. Ovaj projekat je inicirala Evropska asocijacija festivala, uz podršku Evropske komisije. EFFE projekat je modelovan za države Evropske Unije, a Srbija je prva zapadnobalkanska država koja mu je pristupila. Dvadeset dva festivala iz Srbije uspelo je da dobije prestižnu EFFE markicu za 2015-16. godinu, na osnovu kriterijuma: posvećenost umetnosti, uključivanje lokalne zajednice i međunarodno/ lokalni značaj festivala.

Pogledajmo koji su festivali u Srbiji dobili pravo da nose nalepnicu EFFE mreže!

Festivali iz Srbije, članovi EFFE mreže Evropskih festivala

Članovi EFFE mreže u Srbiji

U odabiru za Srbiju dominiraju muzički festivali: šest umetničke muzike, dva džez festivala i jedan elektronske muzike. Tu su i četiri pozorišna festivala, tri filmska, dva festivala za decu i po jedan iz oblasti ekologije, dizajna, književnosti i umetničkog plesa. Iz Beograda je 11 festivala, pet sa područja Subotice i Palića, tri su iz Novog Sada i po jedan iz Niša, Ivanjice i Bosilegrada.

EFFE nalepnica

EFFE nalepnica

Predstavnicima  festivala sa licencom  koji su postali deo  evropske mreže, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je EFFE sertifikate . Zatim je počeo ArtLink festival mladih talenata. Na otvaranju je priređen koncert Arona Kiesa (klarinet) i Nataše Starčević (klavir). ArtLink festival mladih talenata se održava u Beogradu i Novom Sadu od 29. septembra do 11. oktobra 2015.

POGLEDAJTE I:novosadske-muzicke-svecanostipaliceffe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *