Na Univerzitetu u Novom Sadu počinje 12. Škola romologije koja se organizuje u saradnji sa Udruženjem „Ženske studije i istraživanja“  kao oblik stručnog usavršavanja.

Grupna Jelica Nikolic

Cilj ovog alternativnog akademskog programa je da se u akademskoj sredini afirmišu naučna i stručna znanja o romskoj zajednici, čime se sistematski otklanjaju predrasude i stereotipi prema predstavnicima romske zajednice ne samo u akademskoj zajednici, nego i u široj društvenoj javnosti u kojoj se takva znanja dalje šire. Škola romologije ima program mnogo širi od afirmisanja znanja –  to je ujedno i mesto razmene donetog iskustava romskih i neromskih polaznika i polaznica i sticanja novih iskustava, uz razvijanje poverenja jednih prema drugima.

Oblici jednosemestralnog rada su u četiri modula tokom 32 časa nastave: jezik, kultura, istorija, demografija. Nastavu izvode akademski obrazovane Romkinje i Romi koje su završili Školu romologije ranijih godina a sada su stekli zvanje doktora, magistra, mastera: mr Marija Aleksandrović, dr Slavica Denić, Nađa Greku,  Jelena Jovanović, Jelica Nikolić, Jelena Savić (pored afirmisanih predačava u ovoj oblasti).

Podaci iz prethodnih deset godina pokazuju da polaznici i polaznice iz romske i neromske zajednice podjednako ne znaju dovoljno o svojoj zajednici kada su u pitanju znanja o jeziku, kulturi, istoriji i demografiji romske zajednice kod nas i u svetu; prisustvo stereotipa i predrasuda je pdjednako za obe grupe. Podaci takođe pokazuju povećanje opšteg znanja o romskoj zajednici, što može biti i deo učinka dugogodišnjeg i kontinuiranog rada koje sprovodi Škola romologije na Novosadskom univerzitetu, ali i opšte veće informisanosti o romskoj zajednici kod nas, naročito aktivnosti vezane za ostvarivanje Dekade Roma (2005-2015).

Nastava se organizuje u okviru bloka od 6 časova u okviru kojih se koriste znanja iz radionica, grupni rad, terenski rad. Na kraju programa polaznici pišu test stečenog znanja, koji je pokazatelj usvojenih znanja tokom trajanja nastave; pismenu anonimnu evaluaciju programa, na osnovu koje doznajemo i o njihovom stavu prema dobijenom znanju i organizovanju  Škole romologije kao oblika razmene znanja i poverenja.

 Svenka Savić 

 

UNIVERZITET U NOVOM SADU i UDRUŽENJE  „ŽENSKE STUDIJE I ISTRAŽIVANJA“, NOVI SAD KONKURS ZA UPIS  U ŠKOLU ROMOLOGIJE 12, zimski semestar školske 2015-2016. 

                                 jezik, istorija, kultura, stanovanje Roma

Škola romologije je jednosemestralni visokoškolski eksperimentalni obrazovni program na Univerzitetu u Novom Sadu. Cilj  održavanja Škole je da polaznicima i polaznicama pruži uvodna znanja iz romskog jezika, istorije, kulture i stanovanja Roma u svetu i kod nas iz istorijske i sadašnje perspektive.  Program se odvija tokom zimskog semestra  (subotom): 01.10.2015. – 1.03.2016, nakon kojeg se dobija sertifikat Univerziteta u Novom Sadu.  Pišite na email i odgovorićemo  studije@eunet.rs

 

PROĆITAJTE Idekada-roma

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *