U Vrdniku je 26. septembra održan Bike Fest, u organizaciji Jugocikling kampanje iz Beograda, tokom kojeg je promovisan koncept zelenih staza trasama napuštenih železničkih pruga i inicirana ideja pretvaranja napuštene trase pruge od Rume do Vrdnika u pešačku i biciklističku stazu. Biciklisti su se promotivno provozali putem od Rume do Vrdnika, ukazujući na opasnost vožnje bicikala regularnim drumom, u uslovima kada paralelno postoji dobro očuvana i potpuno zaboravljena trasa napuštene pruge. Uz relativno malo ulaganja, ona bi mogla da postane pogodna za pešačenje, biciklizam, jahanje konja, nordijsko skijanje i ostale vidove nemotorizovanog saobraćaja.

 

FOTO Bike Fest kod Zeleznicke stanice Vrdnik

Bike fest 2015, Vrdnik

 

Za projekat pretvaranja starih železničkih koridora u zelene su zainteresovane opštine Ruma i Irig i prva promocija projekta je održana u Vrdniku, u vreme održavanja manifestacija Srem Film Fest i Jesen ide dunjo moja, kukuruzi već su zreli u Jasku. Tako je ovaj deo Srema u subotu ugostio tri umrežena događaja, sa srodnom turističko-ekološkom tematikom. Bike fest bio je jedan od događaja.

 

Širom Evrope, biciklisti i pešaci uveliko koriste hiljade kilometara staza kojima je u prošlosti išao voz. Usponi i krivine koji su projektovani za voz su znatno blaži od drumskih, a vožnja biciklima laka i lepa, naročito u predelima gde se voz nekada probijao dolinama reka između planina. Posebno su atraktivni mostovi, tuneli, useci, nasipi i objekti železničkih stanica, koji su prenamenjeni za ciklo-turističku ulogu, kao mali hosteli, restorani, info-punktovi i servisi za bicikle. U Srbiji postoji oko 1.300 km ovakvih trasa, jedan deo njih je pretvoren u gradske ulice i bulevare, a veći deo je neiskorišćen. Znamo da je Fruška gora veoma posećena, da sve više biciklista vozi do izletišta i po nacionalnom parku. Uz malo ulaganja, izvodljivo je aktivne turiste dovesti do ove planine bez korišćenja automobila.

 

FOTO Zelena staza Ruma-Vrdnik

 

Bike Fest 2015, Zelena staza Ruma-Vrdnik

 

U vreme kada država razvija saobraćajne i infrastrukturne koridore, otvorila se inicijativa za formiranje još jednog koji bi bio značajan kapacitet za ciklo-turiste u tranzitu i dopuna postojećim EuroVelo koridorima, ali i lep rekreativni sadržaj za građane da prošetaju ili odpedalaju do prirode, u blizini mesta u kome žive.

Bike fest održava se nekoliko godina u Beogradu, a ovog puta biciklisti su prešli na drugi teren!

 

POGLEDAJTE I: film-belvil-randevu,romanticno-secanjebicikl.info/home/aktivnosti/bikepokrenibajs.rs,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *