Belvil randevu animirani film toplo/humorno veliča porodicu, biciklizam, muzičare, kućnog ljubimca psa – svi oni su protiv kriminalaca i – pobeđuju. Pogledajte Belvil randevu (Belleville Rendez-vous, 2003) i shvatićete da istinska ljubav ima smisla, da nema rok trajanja.

DSCN1361

 

U prvim kadrovima animiranog filma Belvil randevu koji se događa između dva svetska rata, gledamo tri vremešne pevačice. Muzika 30-ih godina 20. veka.  Francusko mesto Belvil, fikcija. Onda nastupaju baka i unuk koji je vidno tužan. Nema roditelje i baka pokušava da ga animira. Bicikl je ono što ga razvedri i zajedno počinju da treniraju – biciklizam. Bakin san je Tour de France, najčuvenija svetska biciklistička trka koja se održava u julu.

 

DSCN1346

 

Unuk trenira, vozi li vozi, uzbrdo, po kiši, mraku, baka ga prati neprekidno duvajući u pištaljku. A pas Bruno, sam u kući, čekajući da se oni vrate sa treninga, laje na vozove koji prolaze tik uz kućerak. Kakva ekipa!

Kada unuk, baka i pas stignu do prestižne Tour de France trke pojavljuju se mafijaši/otmičari i unuk odlazi u njihove ralje. Baka (i pas) tragajući za njim preko okeana stiže u Njujork. Tamo sreće one tri vremešne pevačice s početka filma koje nju i psa prihvataju pod krov. I stalno se peva i svira. I jedu se što kuvane, što pržene žabe (francuski specijalitet), koje baka baš ne preferira, a ni pas.

I neprekidno muzika tih veselih 30-ih… Film Belvil randevu nudi obilje muzičkih instrumenata –  usisivač, žičane pregrade iz frižidera, žbice sa točka bicikla, poklopac na čajniku, šuškave novine. I sve ide ka tome da unuk biva oslobođen! Pravda pobeđuje. Tour de France je njegov!

Fim ima nekoliko poenti: pozne godine nisu prepreka optimizmu i aktivizmu, zajedništvo je put ka pokoravanju zla, žene se udružuju u nevolji, vreme (voz) teče uprkos svim nevoljama. A muzika? Ona je carica života! Hepiend filma Belvil randevu više je od srećnog završetka – on je oda porodici. Uostalom, autor ga je posvetio roditeljima.

Film je režirao (i autor je) Sylvain Chomet. Koprodukcija  UK, Francuska, Belgija, Kanada.

POGLEDAJTE VIŠE NA:

http://www.happynovisad.com

http://www.krstarica.com

 

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *