Festival ovde, festival tamo! Leti ih je sve više, pratećih radionica, simpozijuma, manifestacija iz raznih oblasti, bogatih sadržajima. Još važnije je što su mnogi besplatni, što nastupaju vrsni izvođači, što donose i novitete i, ne manje važno, što u njima mogu da uživaju čitave porodice. Zato, radujmo se letnjim danima, ugasimo televizore i izađimo iz  stanova! Druženje je lekovito, kultura čini život plemenitijim i potpunijim.

 

 

SLIKA 1  Stounhendž

Fenomenalno, čudesno, čarobno, magično – najčešće su reči kada se opisuje izlazak sunce u Stounhendžu. I ove godine to su uzvikivali brojni posetioci koji su se okupili oko čuvenih kamenih gromada nastalih  u periodu neolita i bronzanog doba. Stounhendž je jedna od glavnih kulturnih i turističkih atrakcija Velike Britanije a samo jedan put u godini, onda kada dolazi leto, moguće je prići kamenim spomenicima i dodirnuti ih. Mnogi ovaj događaj doživljavaju kao festival, što po svemu sudeći i jeste. Stigli su ljudi iz raznih zemalja, bilo je tu druida, proroka, ljubitelja mistike, znatiželjnika, čitava grupa zaljubljenika u jogu vežbala je u tim časovima kada se dan rađa iz noći najavljujući dolazak leta, neki su udarali u bubnjeve, drugi igrali, sklapala su se prijateljstva, razmenjivali osmesi. Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo:

 

Slika 2 Stounhendž

 

Hvala ti što nam sviraš

I upravo prvog dana leta, ovim rečima publika je uzvikivala violinisti Nemanji Raduloviću, čijim koncertom je u centru Beograda, u Studenstkom parku, 21. juna otvoren BELEF. Bilo je oko pet hiljada ljudi, većina je stajala dva i po sata koliko je koncert trajao, oduševljenje nisu krili ni izvrsni Nemanja a ni publika koja je svoje emocije iskazivala aplauzima i povicima. To što je koncert bio besplatan pokazuje da novac nije uvek presudan kako bismo postali deo važnih kulturnih dešavanja.

Nemanja Radulović je svirao ovako:

 

 

Tako je počeo BELEF i trajaće sve do kraja jula. Ovaj festival nudi publici pozorišne, muzičke i likovne sadržaje, a izvodi se u alternativnim gradskim prostorima, na otvorenoj sceni. Ovogodišnji slogan je Diši! Ne diši, što znači da je program koncipiran da podigne svest o ekologiji, značaju zaštite čovekove okoline. Beograđane i goste razonodiće i ulični zabavljači, žongleri, akrobate iz mnogih zemalja. Biće organizovane pozorišne predstave,  radionice fotografije, razgovaraće se o dizajnu.

 

Uputstva za humani grad

Kakva je uloga građana u procesima formiranja grada, kako funkcionišu dijalozi između gradske uprave i građana osnovni su ciljevi konferencije Uputstva za humani grad koja je održana u okviru Mikser festivala u Savamali. Stručnjaci iz Beča, Bolonje, Stokholma, Amsterdama, Španije, Nemačke, Švedske, Italije, Albanije, Makedonije izneli su svoja iskustva o društvenom, ekonomskom, pravnom kontekstu građanskih inicijativa i na konkretnim primerima predočili kako funkcionišu uspešni dijalozi gradske uprave i i građana. Tu lekciju još nismo naučili što se potvrđuje svakodnevno!

Upravo projekat Beograd na vodi, na koji stručnjaci i građani imaju brojne primedbe jer nisu uključeni u njegovo osmišljavanje niti realizaciju, pobudio je svest o potrebi saradnje gradske uprave sa građanima. Grad pripada svima a ne samo onima koji njime upravljaju Zato je ova Konfrencija bitna jer je odgovorila na brojna pitanja i to kroz ostvarenu praksu u evropskim gradovima o tome kako zaštititi javni interes i ambijentalne celine, kako obezbediti održivost spontanih građanskih inicijativa u tržišnoj ekonomiji. Praksa u drugim državama pokazuje da je moguće ostvariti partnerstvo između stanovništva i gradske uprave i da su naredbodavne, političke odluke davno prevaziđena stvar u demokratskim društvima. Na osnovu onoga što je rečeno na Konferenciji biće sastavljen nacrt dokumenta – Priručnik za uključenje građana u urbane procese grada Beograda. Na razmatranje predstavnicima grada predat je i Predlog nacrta za kreiranje urbanog rešenja za zeleni trougao ispred Mikser House-a.

 

Savamala Savamala

Filmski festivali

Neka festivalska dešavanja su završena, druga tek počinju.

Prošao je međunarodni filmski festival Cinema City u Novom Sadu, koji se održavao u novoj, kako Novosađani kažu, kreativnoj Kineskoj četvrti i Limanskom parku. Svi su oduševljeni i publika i organizatori. Sjajni filmovi, razgovori, koncerti, uzbuđenje i zabava obeležili su i ovaj filmski festival. U nekoliko selekcija bilo je prikazano više od stotinu ostvarenja nezavisne produkcije, promovisani su mladi filmski autori iz zemlje, regiona i sveta.

Među filmskim festivalima nezaobilazan je Sofest, Festival u Sopotu, koji nazivaju filmskim centrom Srbije. Jedan je od najstarijih u Srbiji, postoji od 1972. a okupljao je stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama. Ove godine bio posvećen filmskim profesijama koje nisu u prvom planu – scenografiji, kameri, montaži i muzici koja je imala centralno festivalsko.

Pogledajte neke kadrove iz filma Branio sam mladu Bosnu, koji je otvorio Sofest, održan početkom jula u gradiću, seocetu kako god vam se sviđa, podno planinice Kosma, nedaleko od Beograda.

 

Branio sam Mladu Bosnu

 

Međunarodni filmski festival Palić (18 – 24 jul), od kada je osnovan 1992. godine prava je poslastica za filmske sladokusce. Ovogodišnji je u glavnom programu posvećen filmovima koji provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka i pokazuju važnost različitosti. Program Paralele i sudari je posvećen dugometražnim igranim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope i bave se  problemima suživota, tolerancije. Mladi duh Evrope, što je veoma zanimljivo, otvoren je za sve koji imaju šta da kažu, ne samo za mlade. Nisu bitni ideologija, socijalni status, godine starosti, etnička pripadnost, seksualna orijentacija. Tracionalni program Novi mađarski film i ovoga puta nudi zanimljive filmove svima koji žele da saznaju više o zbivanjima u susednoj Mađarskoj. Kinematografija u fokusu ove godine predstavlja Slovačku. Eco Dox skreće pažnju na dešavanja u životnoj sredini, na narasle probleme našeg okruženja. Deo festivalskog programa je i omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka.  Ispred subotičke Gradske kuće, prikazaće se pet remek dela evropske kinematografije pod nazivom Klasici na trgu.

Organizatori festivala ističu – Verujemo da umetnost kroz odmeravanje odnosa stvarnog i mogućeg može doprineti reafirmaciji humanijeg sveta. Verujemo da umetnost nije roba i da postoje vrednosti koje nije moguće relativizovati.

Pomenimo i internacionalni Festival kratkog igranog filma Bašta fest koji je održan početkom jula u Bajinoj Bašti po drugi put. Filmovi su prikazivani open air, organizovane su radionice, izleti po prelepoj okolini, muzički program…

Od festivala u regionu svakako valja pomenuti Pulski filmski festival u Hrvatskoj (18 – 27 jul) koji se održava po 62. put. Program obuhvata nekoliko kategorija –  hrvatski program, međunarodni, zatim deo u kome su filmovi zemalja suseda i prijatelja, kratkometražni filmovi, deo je posvećen i studentima.

Krajem jula održava se i Motovun Film festival, koji kako kažu organizatori, želi da bude festival s dušom. Takođe, podsećaju da ga je 1999. godine osnovala grupa filmskim stvaralaca kao odgovor na tadašnju dominaciju holivudskog filma. Objavljen je program – Na vama je samo da odaberete čime ćete hraniti gladne oči (i žedne uši) i pridružite nam se na brdu, 277 metara iznad realnosti, poručuju iz ovog pitoresknog istarskog gradića.

 

Festivali grad/selo

 

Muzički letnji festivali čini se kao da se održavaju u svakom gradu ili gradiću Srbije!

Novosadsko muzičko leto počinje 25. jula koncertom violiniste Stefana Milenkovića i lautiste Edina Karamazova. Koncerti klasične muzike, etno, džez, pop muzike obećavaju odličan provod. Muzičko leto se završava 4. septembra nastupom mađarskog kamernog orkestra Anima Musicae. Koncerti se uglavnom održavaju u zanosnom vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici, u starom delu grada ili u Sinagogi.

Belgrade Beer Fest  ove godine nudi više od 50 domaćih i stranih bendova. Kažu da je najposećeniji pivski festival u jugoistočnoj Evropi, sa dosadašnjih 6,7 miliona posetilaca.

Ko nije čuo za EXIT kao da ništa ne zna! U vrhu je najboljih muzičkih festivala ove vrste u Evropi, prema anketama viđenih agencija i muzičkih časopisa. I 2015. je okupio veliki broj mladih na Petrovaradinskoj tvrđavi, moguće i 200.000 a program je po kvalitetu podsećao na najbolje slavne dane (nije svake godine takav!).  O top izvođačima nećemo, jer su ukusi različiti.

Zaječarska Gitarijada (29. jul – 1. avgust) je kultno mesto za bendove koji tek utabavaju staze. Pored njih učestvovaće i mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike. Kao prateća manifestacija održava se Međunarodni salon rok fotografije i Moto skup. Organizatori poručuju da obezbeđuju besplatan ulaz, boravak u Rok kampu i jedan obrok.

Pogledajte šta poručuju organizatori

 

 

Zanimljivo je za izučavaoce na planu kulture, da se kulturna dešavanja sve češće sele iz urbanih u seoske sredine. Svakako se može zaključiti da je elitizam u kulturi već decenijama prevaziđen i da se i uslovno rečeno, široke narodne mase, kvalitetno uključuju u dešavanja u brojnim oblastima kulture. U Arilju se krajem jula i početkom avgusta održava Ariljska letnja muzička manifestacija Arlemm na kojoj će biti javni časovi, koncerti učenici – profesori, majstorske radionice. U selu Jasika kod Kruševca održavaju Dani Stanislava Biničkog.

Nikako ne treba zaobići na festivale folklornog stvaraštva, koji neguju tradiciju i kulturu stanovnika Srbije. Izdvajamo Međunarodni festival dečjeg folklora u Dolovu kraj Pančeva Ivanjsko cveće. A krajem jula i početkom avgusta u selu Grljan nedaleko od Zaječara je održava se zanimljiv Festival instrumentalne tradicije Balkana.

Međunarodna smotra Mermer i zvuci u Aranđelovcu i ove godine je okupila mnoge umetnike. To je jedna od najuglednijih kulturno umetničkih manifestacija u Srbiji i namenjena je vajarima, keramičarima, književnicima uz prateći filmski I muzički program..

U Kikindi se takođe susreću umetnici, tu se u julu održava čuveni Međunarodni simpozijum velike skulpture od terakote “Tera”, jedinstven u svetu.

Toliko je raznih dešavanja da se sva zaista ne mogu pobrojati. Evo još malo -u Pirotu je Pirotsko kulturno leto, u Apatinu Apatinske ribarske večeri,  u Zemunu Festival monodrame i pantomime, Teatar u tvrđavi u Smederevu, Novi tvrđava teatar u Čortanovcima, u Bačkoj Topoli  Kamp tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, u Knjaževcu već tradiconalni Festival kulture mladih Srbije.

I ovo sigurno nije sve. Pišite nam o festivalu u vašem mestu!

 Ljiljana Sinđelić Nikolić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *