Istra Inspirit je kreativan, autohton i drugačiji turistički program koji oživljava povijesne događaje u Istri na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. To je projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu poluotoka.

FOTO-1-Istra-Inspirit-Događaji

Posjetiteljima se nudi jedinstveno putovanje kroz vrijeme i različite prostore, od kaštela, rimskih vila, starogradskih jezgri i muzeja, do sudjelovanja na rimskoj gozbi, srednjovjekovnom pogubljenju, baroknom balu i boravku u crnom rudniku. Trenutke istarske mistične povijesti, uz vrhunske glumce i izvrsnu scenografiju, upotpunjava i posebno pripremljena večera iz pojedinih povijesnih razdoblja, zabava, ples i razna iznenađenja. Prilika je to za nesvakidašnje čarobne doživljaje i oživljavanje duhova istarske prošlosti.

Istra Inspirit je već u samom začetku prepoznat kao važan proizvod kulturnog turizma, te je do sada nagrađen raznim prestižnim nagradama za najkreativniji turistički program, a to su: XVIII edición Concurso al mejor producto de turismo, FITUR, Madrid – nominacija za najbolji međunarodni turistički proizvod, te Creative Tourism Awards – za najkreativniji doživljaj u 2014. koju je Istra Inspiritu dodijelila međunarodna organizacija Creative Tourism Network iz Barcelone, CBTour – nagrada za najbolji kreativni program hrvatskog poslovnog turizma, Golden Zoom Awards – najbolja marketinška kampanja turističke destinacije, itd.

Doživljaj povijesti i legendi Istre u 11 različitih predstava na poluotoku kombinira kazalište i gournament u interaktivan i emotivan doživljaj visoke kvalitete. Ideja je potekla od Manuele Hrvatin, savjetnice za međunarodnu suradnju Istarske županije, koja je pokrenula program utemeljen na kulturnim doživljajima. Na različitim lokacijama iskorištene su lokalne priče i legende i pretvorene u svojevrsne predstave, koje uključuju i gastro uživanje, a koje se gostima nudi kao nešto više od klasičnih izleta. Godišnje ove predstave pogleda oko 6.000 gostiju, u kojima mogu postati aktivni sudionici. U Buzetu se može sudjelovati u pripremi kruha, pranju robe ili igranju pločki.

FOTO 2 Buzet, Subotina po starinskiBuzet, subotina po starinski

Najveći broj Inspirita je novoformiran, neki su stvoreni djelimično od ranijih postojećih povijesno – kostimiranih manifestacija (Poreč, Buzet), neki Inspiriti imaju svoju ekipu iz mjesta doživljaja, a neki su trebali profesionalne glumce za izvjedbu. No, u svakom postoji bar jedan školovani glumac koji animira posjetitelje, jer bitno je stvoriti emocije. Sva glazba je autorska, a u predstave su uključene i razne lutkarske, folklorne, penjačke i druge lokalne udruge.

FOTO 3, Rovinj, SpacioRovinj, Spacio

Istra Inspirit doživljaji se već nekoliko godina odigravaju na desetak lokacija na hrvatskom dijelu istarskog poluotoka u Labinu, Rovinju, na Brijunima, u Umagu, Medulinu, Pazinu, Svetvinčenatu, Poreču, Kanfanaru, Puli, Dvigradu. Sadržaji su od toga šta su jeli labinski rudari, gde je zakopano gusarsko blado, preko toga zašto je travarka Mare završilaa na lomači, do ljubavnih zgoda jednog grofa i, naravno, gastronomje starih vremena.

 Za korzoportal priredio Tonči Jelenković

 PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.istrainspirit.hr

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *