Sve je počelo zbog Venecije!

A Venecija

 Venecija

Evropa Nostra (EN) osnovana je 1963. godine na inicijativu Italie Nostre koja je tada uputila apel kako bi skrenula pažnju na alarmantnu opasnost od stalnih poplava u Veneciji koje do danas prete da devastiraju ovaj jedinstveni grad nastao na vodi, spajanjem više ostrva, u 9. veku.

B Irina i C Setubal

 Irina Subotić                                                                     Setubal, Portugalija

Od tada do danas u EN okupljeno je 50 država, 250 organizacija kao stalnih članica, 150 je pridruženih, sa idejom da se bore za očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa. Savetodavno je telo UNECO-a. Aktuelno je da EN sa Institutom Evropske investicione banke vodi bitke za očuvanje rimskog rudnika zlata Rosia Montana u Rumuniji, koji je na listi 7 najugroženijih spomenika u 2013, zajedno sa Amfiteatrom u Draču, u Albaniji,  manastirima San Benedeto-Po u Italiji i u Setubalu, u Portugalu, jermenskom crkvom u Mardinu (Turska), Vobanovom (Vauban) tvrdjavom u  Brijansonu ( Francuska) i zona razdvajanja u Nikoziji (Kipar). Pored toga EN se bori za očuvanje Dubrovnika, Venecije, Sinagoge u Subotici, drvene crkve u Češkoj, modernističku arhitekturu i industrijsko nasleđe… Takoreći u svakoj evropskoj zemlji čuje se njen glas.

Tokom 2013. razgranata panevropska nevladina organizacija za zaštitu kulturne baštine EN obeležavala je u gotovo svim evropskim zemljama pedeset godina od svog osnivanja. Glavni događaji su bili juna u Atini i novembra u Briselu, prestonici Evropske Unije. Atina je, kako je i dolikovalo kolevci evropske civilizacije, ponudila bogat kulturni program sa najznačajnijim događajem koji EN organizuje zajedno sa Evropskom komisijom – dodelom prestižnih nagrada za najuspešnije rezultate u očuvanju, istraživanju i popularisanju nasleđa. Svečanosti u Odeonu Heroda Atika prisustvovalo je 4000 posetilaca, a nagrade su uručili predsednik EN, čuveni tenor Placido Domingo i tadašnja ministarska kulture i omladine Evropske Unije, Androula Vassiliou. Tom prilikom je objavljen i novi projekat EN7 najugroženijih spomenka Evrope. Na široj listi od 14 spomenika našla se i naša Vinča, a 2014. godine na listu je uvrštena Sinagoga u Subotici.

Karakter proslave u Briselu je bio pre svega politički: EN je okupila veliki broj znamenitih intelektualaca, političkih ličnositi evropskog ranga, članova raznih evropskih foruma, organizacija i asocijacija, u želji da se zajedničkim zalaganjem osigura u budućoj evropskoj politici bolje mesto nasleđa i kulture uopšte. U tome je dobijena podrška ne samo predsednika Hosea Manuela Barosa koji je u svoj tim za Novi narativ Evrope uključio generalnu sekretarku EN Snešku Quaedvlieg Mihailović, već i mnogih evropskih zvaničnika koji su se složili da su kultura i nasleđe najveće evropske vrednosti i da programi Evropske Unije to moraju da odražavaju.

U Beogradu je takođe obeležena 50-godišnjica EN u okviru Godišnje skupštine Evrope Nostre Srbija – predstavnice ove velike organizacije u našoj zemlji. Osnovana 2009. godine, Evropa Nostra Srbija zastupa iste ideale očuvanja nasleđa, dizanja svesti o značaju baštine, pre svega kod mladih i najmlađih, kao i uspostavljanja saradnje u regionu nakon ratom pokidanih veza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sneška Quaedvlieg MihailovićE ENtopia Serbia

Evropa Nostra Srbija je u član programa ENtopia  za očuvanje identiteta malih gradova, aktivna je i u projektu Banca Intese  – „Mesto koje volim“ kada su dodeljena finansijska sredstva za restauraciju Beogradske kapije u Petrovaradinu, starih zidina Novog Pazara i memorijalnog obeležja na mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Irina Subotić

Ključne reči: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, kulturno i prirodno nasleđe, UNESCO, ENtopia, Beogradska kapija

www.europanostra.org

www.europanostraserbia.org

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *