Kazalište Ulysses na Brijunima ove godine obilježava 15 godina postojanja. Ovaj ambijentalni festival su utemeljili pisac Borislav Vujčić i glumac i redatelj Rade Šerbedžija. Festival je 2001. godine, dobrotvornim koncertom otvorila britanska glumica i dobitnica Oscara Vanessa Redgrave, uz sudjelovanje Mostarske sinfoniete. Prva je predstava bila Shakespeareov Kralj Lear, u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Mali producentski tim, pod vodstvom Tatjane Aćimović, upustio se u ostvarenje jedne zanesenjačke ideje o kazalištu na gotovo pustom otoku, a predstava koju su 2001. podigli na noge je stekla kultni status među publikom. Eksperiment jednog ljeta je prerastao u redoviti ljetni festival, svake godine sa sve više predstava i kulturnih događanja, koji ne podilaze ukusu publike, već razvija sopstveni izraz.

FOTO 1 Kazaliste Ulysses logo

Predstava Kralj Lear igra i dalje. Nekoliko lokacija unutar austro-ugarske pomorske tvrđave Minor na Malom Brijunu poslužile su za prirodni dekor koji i okuplja umjetnike  i oduševljava publiku iz regiona i cijeloga svijeta. Tijekom godina, Kazalište Ulysses je nastavilo razvijati svoj specifični izraz – spajanje velikih djela svjetske dramske literature s jedinstvenim otvorenim prostorom tvrđave Minor i međusobno povezivanje umjetnika iz regije i dovođenje novih inspirativnih umjetnika iz svijeta. Ulysses je, 2006. izveo predstavu Tesla Electric Company Darka Lukića, u režiji Tomaža Pandura, na sto pedesetu obljetnicu rođenja Nikole Tesle, u koprodukciji s Pandur Theaters. Na Forumu Krleža danas, u ljeto 2007. okupili su se najznačajniji hrvatski teoretičari i štovatelji Krležina djela. Središnja predstava sezone bila je višestruko nagrađivana Pijana noć 1918, poznata Krležina novela o noći ujedinjenja južnih Slavena. Godinu 2012. su obilježili premijerna izvedba Odiseja, Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, kao i novo kreativno ostvarenje u režiji Lenke Udovički, Pokojnik, Branislava Nušića, sa legendarnim glumcima Jelisavetom Sekom Sablić i Zijahom Sokolovićem. U prethodnim izdanjima festivala predstavili su se još i Mira Furlan, Pero Kvrgić, Miodrag Krivokapić, Zijah Sokolović, Ivica Vidović, Staša Zurovac. Bez osmoze srpskih i hrvatskih umjetnika, naše kulture su osuđene na debelu provincijalnost.

 

FOTO 2 Kazalište Ulysses Kazalište Ulysses

 

Sezone umetničke razmjene i stvaraštva obilježili su i glazbeni koncerti Đorđa Balaševića, Josipe Lisac, Kamernog teatra Ateljea 212, Histriona, Radeta Šerbedžije, Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića, sa Braćom Teofilovići, Rundek Cargo trio, Urban & 4, potom izložbe Europa između dokumenata i fikcije, Eros i Tanatos, gostovanje  predstave N. V. Gogolja Dnevnik jednog luđaka, u izvedbi  proslavljenog glumca Deutsches Theatra Berlin Samuela Finzija, gostovanje američke zvijezde Amande Plummer, kao i radionice Ljetne škole glazboterapije.

FOTO 3 Kazaliste Ulysses logo

 

Tijekom ljetnje sezone 2015. godine, Kazalište Ulysses organizira različite programe, u prostorima Tvrđave Minor na Malom Brijunu, na Velikom Brijunu i u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Predstave:

Pijana noć 1918, Miroslava Krleže (Lenka Udovički),

Razbijeni krčag, Heinricha von Kleista (Igor Vuk Torbica),

Koštana, Borisava Stankovića (Andraš Urban),

Pečat, Borne Vujčića (Lea Anastazija Fleger),

Kralj Lear, Williama Shakespearea (Lenka Udovički),

Dnevnik jednog luđaka, Nikolaja Gogolja (Marjan Nećak),

Glumac je…glumac je…glumac, Zijaha Sokolovića,

Antigona -2000 godina kasnije, Sofokla (Lenka Udovički).

Koncerti:

Odiseja 15, jubilej povodom petnaestogodišnjice Kazališta Ulysses,

Urban&4,

Amira Medunjanin

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.ulysses.hr/hr

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *