Muzički festival Exit koji je nastao u procesu demokratskih promena u Srbiji na samom početku 21. veka utabao je svoju stazu do 15. izdanja. Od početka podržavan od svih nivoa vlasti, Exit je i danas njihov miljenik, ali s promenljivim kvalitetom muzičkog programa. Ne postoji ni jedan svetski festival ovog tipa koji se održava u spomeniku kulture!

 

022

 

Iako 15. i naveden kao jubilarni, ovogodišnji Exit kao da smišljeno zaobilazi Podgrađa Petrovaradinske tvrđave koje ostaje samo prolazna putanja ka glavnom ulazu i mestu gde se prodaju karte, a to je na drugom mestu. Mogućnost da straški organizuje stanovnike Gradića u mini privatnim preduzetničkim poduhvatima za vreme trajanja Exit festivala nije u fokusu, mada svaki evropski projekat insistira baš na uključivanju lokalnog stanovništva u strateške projekte.

 

DSCN1325

 

Očigledno je da Exit tim želi strogo da kontroliše potrošnju novca i da je usmeri pre svega na prostor Petrovaradinske tvrđave. Potrošnja je predviđena i u Exit kampu, zatim u centru Novog Sada, jer Grad finansijski zdušno podržava ovu manifestaciju, bez obzira što je ona komercijalnog tipa! Pre dve godine, nekoliko civilnih kulturnih  organizacija javno se oglasilo protestom zbog takvog stave, ali nije bilo efekta.

 

DSCN1324

 

Ipak, postoji i lepša strana! To su festivalski posetioci, mladi iz raznih krajeva koji žele da se druže. Evidentno je da dosta njih dolazi ponovo, jer im je lepo. Njih ni ne treba da brine transparentnost Exit završnog računa, niti što Petrovaradinska tvrđava – baština iz 18. veka nije pogodno mesto za muzički festival ovakvog kalibra. Ne postoji ni jedan svetski festival ovog tipa koji se održava u spomeniku kulture!

DSC_0120

Petrovaradinska tvrđava

 

Ovih dana Novi Sad odiše atmosferom i mirisom mediteranskog grada. Sve je šareno, otvoreno, veselo, deluje opušteno… A onda će se Exit zavesa spustiti… I sve će se ponoviti naredne godine.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.blic.rs

http://www.slobodnaevropa.org

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *