U 20. veku korzo je bio mesto gde se šetajući razgovaralo, posmatralo… Na korzu su, ipak, bili i oni koji stoje sa strane. Svi su se pogledavali i svačije odsustvo bilo je zapaženo.Možda više nego prisustvo! Onda je došlo drugo vreme za korzo… A sada je opet došlo drugo vreme. U 21. veku ponovo live korzo!

 

klabing

 

Odjednom je glavna tema korzo, pravi, šetački!  Korzo – Portal za urbanu kulturu i baštinu od 2014. godine radi virtuelno – temama okuplja one koji kao svi urbani likovi žele da izgrade idealan grad.  Razmišljali smo – naši meštani žive u raznim četvtima, a kad se zažele društva, razmene ideja i ko zna čega još sve, oni odlaze u centar, na trg, na rivu ili na korzo koji je najbliži panonskoj tradiciji, pa je tako i nastao korzoportal – za urbanu kulturu i baštinu!

 

 

kolaz

 

Dok šetamo korzom, razmišljamo o raznim stvarima, a kad stignemo na trg, ideja je stvorena, celina dovršena. Pazite, korzo je ulica, dinamičan gradski prostor, ljudi se na njemu kreću, dakle oni su u svojevrsnom procesu… Idemo na korzo da prošetamo, da nas vide i da mi budemo viđeni.

Korzoportal  insistira na postojanju gradskog zida ili venca bulevara oko centra, jer je to kružna linija koja razdvaja unutrašnji od spoljašnjeg grada. To je takođe linija koja razdvaja i teme i ljude kojima se bavimo. Znači, u centru je Centar grada. Periferija nije u našem fokusu!

Da bismo ušli u grad, moramo da prođemo kroz kapiju grada. Ta kapija se na italijanskom zove porta, od nje je  nastala reč portal. Tu smo! Portal su vrata kojima iz spoljašnjeg (svakodnevnog) sveta ulazimo u grad (u naš virtuelni grad), stupamo pravo na naš korzo i tu se bavimo urbanim fenomenima. Nismo geografski ograničeni.

U međuvremenu, 2015. u leto u Novom Sadu se pojavio pokret koji poziva ljude na dunavski kej, na korzo, petkom.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.021.rs

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *