Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu  uvrštena je prema izboru likovne kritičarke Patricije Kiš  među pet najboljih postavki u Hrvatskoj u 2015. godini. Nastavljamo put kroz istoriju umetnosti, izložbe, kao predele uzbudljive drame života!

Kolekcija P. Beljanskog-biseri moderne 2 Umjetnički paviljon, gostujuća izložba iz Spomen-Zbirke Pavla Beljanskog

 Prvi put je deo kolekcije iz novosadske Spomen-Zbirke Pavla Beljanskog prešao granicu Srbije i to odmah u prestižni Umjetnički paviljon u Zagrebu. Postavka Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne, autora dr Jasne Jovanov i dr Zvonka Makovića do sada je najobimniji izložbeni poduhvato Spomen-Zbirke, prvi put u istoriji muzeja gotovo polovina kolekcije prikazana je izvan Srbije. Za svojevrsni povratak na međunarodnu umetničku scenu odabrana je godina u kojoj se obeležava pet decenija od smrti Pavla Beljanskog (1892–1965), a hrvatska publika videla 80 odabranih umetničkih dela 30 autora zastupljenih u njegovoj novosadskoj kolekciji.

J. Peric, Mrtva priroda 1939.Jefto Perić, Mrtva priroda

Nisu se svi umetnici čija dela se nalaze u Spomen-Zbirci pavla Beljanskog upisala u prve redove srpske moderne umetnosti. Ima i onih čiji je opus manje poznat široj javnosti ali su ostavili značajan trag u nastanku i raznolikosti ove kolekcije. Među njima je i Jefto Perić, dugogodišnji prijatelj Beljanskog. Njegova Mrtva priroda (1939) spade u najupečatljivije eksponate stalne postavke i ujedno se smatra jednim od slikarevih najuspelijih ostvarenja.

Jovan Bijelić, Kupacica, 1929.

Jovan Bijelić, Kupačica

Jovan Bijelić je u ateljeu na tavanu Druge beogradske gimnazije 1926. otvorio slikarsku školu, u kojem su formirani mnogi ugledni srpski umetnici i istoričari umetnosti. U tom živopisnom ambijentu, do kojeg se prema svedočenju Dragana Aleksića, dolazilo kroz buljuke đaka, stepenicama koje su kliskije od veštačkog leda, Bijelić je naslikao Kupačicu (1929). U stručnoj javnosti, ona je vrednovana kao jedno od najuspešnijih Bijelićevih ostvarenja. Tome je bez sumnje doprinela i ocena samog umetnika koji se Pavlu Beljanskom poverio – Ja sam u životu mnogo slikao. Ali, čini mi se da sam naslikao svega dvadeset dobrih slika i to je jedna od tih dvadeset. A znate li kako je nastala? Jednog dana bio je došao ovaj model u moj atelje. Jako, jako me je oduševila. Zgrabio sam platno i boje. U trenutku, bio sam zaboravio sve što sam učio, sve što sam video, i ovu sam sliku iščupao iz sebe.

U Spomen-Zbirci Pavla Beljanskog do 21. februara 2016. traje uzvratna izložba iz Moderne galerija Zagreb „Miroslav Kraljević i sledbenici“ čiji je autor Zvonko Maković.

PROČITAJTE VIŠE:  izlozbe-iskoraci-novi-sad-zagreb, izlozbe-iskoraci-novi-sad-zagreb-2

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *