Rediteljka Anđelka Nikolić postavila je u zrenjaninskom Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” široj publici manje poznat komad “Čovek je čovek” koji potpisuje Bertold Breht 1926. Odlučila se za izvođenje u dve epizode, druga je bila pred publikom 20. februara. Breht na pravom mestu, u pravo vreme, Nicht wahr? (Zar ne?) Korzoportal na (pravom) licu mesta.

pozoriste 161

U prevodu Slobodana Glumca, pod rediteljskim okom Anđelke Nikolić koja je dosledno pratila Brehtov tekst, glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ isijavali su energiju kako u Prvoj, tako i u Drugoj epizodi Čovek je Čovek. Kod nas nije viđena postavka pozorišne predstave kao serije, u nastavcima, ali rediteljka je očigledno sledila tokove svakodnevice u Srbiji koja je okupirana serijama ne samo televizijskim, te je i na taj način pokazala da je pozorište  deo života.

1-Andjelka-Nikolic

Anđelka Nikolić

Rediteljka Anđelka Nikolić o komadu  Čovek je čovek koji je Breht smestio u Indiju, koju nameravaju da okupiraju Britanci između dva svetska rata.

Komad se bavi sudbinom jednog čoveka u njegovom mikro svetu u kome su smešteni osnovni činioci njegove egzistencije, ali i time kako to malo telo i njegova porodica funkcionišu u velikom sistemu, u međuzavisnosti. Probali smo sve da stavimo u izvestan odnos, onako kako je Breht napisao i u tom smislu smo verni  tekstu. Zanimljivo i tužno je što  je današnje vreme po osobenostima političkog sistema i vrednostima dosta blisko vremenu kada je tekst nastao, to je 1926. godina. Breht se u radovima dosta bavio kapitalizmom i fašizmom, vezom između ta dva pojma. Danas je na žalost ponovo aktuelan.

U Brehtovoj rečenici –  „Zna li se protiv koga ratujemo, ako nam treba pamuk onda protiv Tibeta,  ako nam treba vuna protiv Pamira“, sročen je Brehtov odnos prema istoriji, prema politici, ta racionaizacija strašne ideje ratovanja. Breht kao  uzrok svih ratova vidi ekonomske razloge što je tačno i u današnjem trenutku. Dok sada pričamo ne znamo koliko se ratova u ovom trenutku vodi. Jako je složeno razumeti ko protiv koga ratuje, u ime čega, ali u suštini iza svega stoji proizvodnja nekih dobara i nečija zarada. Potvrđuje se teza da je čovek kao pojedinac nemoćan ,a da je masa ta koja pravi moć. To jeste ironično, cinično, ali se potvrđuje u životu.

Prva epizoda teatarskog serijala Čovek je čovek, Bertolda Brehta, u režiji Anđelke Nikolić igrana je 13. februara 2016.

Foto: Jovan Njegović Drndak

PROČITAJTE Izrenjaninsko-pozoriste-breht-u-dve-epzodelicemerje-u-pozoristu56-venecijansko-bijenale-all-the-worlds-futuresslikar-apsurda-julije-kniferzograf-na-korzoportalukorzo-portal-postoji-godinu-dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *