Koliko god vreme proticalo, Venecijansko bijenale ostaje neprevaziđen spektakl posvećen savremenoj umetnosti. Ivan Grubanov i kustoskinja Lidija Merenik predstavljali su Srbiju. Bijenale traje do 22. novembra. Korzoportal u šetnji Venecijom, kad god može, na licu je mesta!

11229308_806949456020656_2296583749889562400_n

Antonio Manuel, So much that it doesnt fit here, Brazil

 Umetnički direktor i glavni kurator 56. Venecijanskog bijenala  Okwui Enwezor ovogodišnju postavku definisao je kroz kreiranje različitih uticaja razvoja/progresa i umetnosti u humanom, društvenom i političkom svetu. Brojevi nekada govore više od reči o zanimanju za ovu manifestaciju svetskog značaja posvećenu modernoj umetnosti – bilo je 136 umetnika iz 89 država, 88 umetnika prvi put na Bijenalu. Okwui Enwezor je uspeo da objedini umetnost i umetnike iz različitih delova sveta kroz njihove različite discipline i postavke.

unnamed

Fiona Hall, Wrong Way Time, Australija

Venecija nije samo queen of the Adriatic i sigurno neće nikada potonuti jer opstaje ne samo zbog raskošne viševekovne lepote, nego i zahvaljujući Bijenalima u različitim poljima umetničkog stvaralaštva, u oblastima  arhitekture, plesa, teatra, muzike, filma i naravno najprestižnijeg Bijenala umetnosti! Impresivna je ovogodišnja postavka aktivnosti svih tih Bijenala u Arsenalu.

 IMG_0134

Ivan Grubanov,  Ujedinjene mrtve nacije, Srbija

Ne znam kako su se ranije, u vreme postojanja Paviljona Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca u Đardinima, a sada Paviljona Srbije, organizovale posete Venecijanskom bijenalu, ali ove godine je po svemu bila nesvakidašnja. Nas 25 Pančevaca dobili smo od našeg umetnika Ivana Grubanova VIP pozivnice. Ovim gestom naš umetnik koji je imao postavku Ujedinjene mrtve nacije u Đardinima, u Paviljonu Srbije je omogućio šarolikoj grupi da prisustvuje prvim danima otvaranja najznačajnije globalne umetničke izložbe koja slavi 120 godina postojanja.Većini je ovo bila prva poseta Bijenalu i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Većina iz grupe bili su umetnici ili iz sveta kulture, tako da su impresije različite i svako ponaosob se vratio s bezbrojnim fotografijama, mnoštvom kataloga i promotivnog materijala koji se neštedimice deli na izložbenim postavkama Bijenala.

IMG_0109

Collateral Events

Svi su videli postavke u Arsenalu i Đardinima, ali bilo je i znatiželjinijih koji su pogledali Collateral Events kojih je bilo 44 na različitim lokacijama, kao i nekoliko izuzetnih postavki koje su bile u Pallazzo Grassi. Ali, morali ste da prođete kroz Museum Coorrer da biste videli nemačke ekspresioniste. Jenny HolzerWar Printings, Sjajna postavka Glasstress Gotika bila je u Palazzo Cavalli. Nezaobilazni Home of the Guggenheim Collectionof modern art je prostor koji uvek ima izuzetnu izložbu kada je Bijenale, nekada su to bila dela Mattew Barnney i Joseph  Beuys, ovog puta je bila postavka iz njihove privatne kolekcije, radovi  Jackson Pollocka i njegovog sina.

IMG_0082

Chihru Shiota,The Key in the hand, Japan 

Ivan Grubanov je zaista zaslužio da nas predstavlja na 56. Venecijanskom bijenalu i njegova podna instalacija provokativnom temom i konceptom, izazvala je značajnu pažnju kritike i stručne javnosti, kao i preporuke da je nezaobilazna na listi must see  Bijenala. Nesporna je i činjenica da je naš katalog bio među reprezentativnijim publikacijama. Bar od onog što sam videla. Do sledećeg Venecijanskog bijenala!

Snežana Baralić Bošnjak

 PROČITAJTE I:lidija-merenik-venecijansko-bijenalesrbija-na-predstojecem-56-venecijanskom-bijenalu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *