Umetnik Ivan Grubanov i istoričarka umetnosti Lidija Merenik (istovremeno i kustoskinje izložbe Ujedinjene mrtve nacije u Paviljonu Srbije) predstavljaće nas na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu. Muzej savremene umetnosti iz Beograda rukovodi ovim značajnim projektom. „Pripreme teku dobro”-  kaže za Korzo Portal Ivan Grubanov koji je izlagao širom sveta.

image (2)Ivan Grubanov

Ivan Grubanov odgovorio je na nekoliko pitanja Korzo Portala.

Koliko je to što učestvujete na Bijenalu umetnosti u Veneciji rezultat vašeg prethodnog dugogodišnjeg, napornog umetničkog stvaralaštva i usavršavanja na relaciji Evropa – Srbija – ostatak sveta ?

Venecijansko bijenale, a pogotovu samostalna izložba u nacionalnom paviljonu, predstavljaju veliku odgovornost za umetnika – izlagača. Čini se da pripreme postavke teku dobro i da je to, jednim delom, plod širokog izlagačkog i likovnog iskustva koje sam akumulirao u poslednjih petnaestak godina intenzivnog umetničkog rada na svim meridijanima. Drugim delom se ovo ostvarenje oslanja na timski rad velikog broja učesnika na projektu i na njihovoj veri u mene i moj umetnički izraz koji se, opet, kalibrisao kroz to dugogodišnje odsustvo.

Kako se osećate sada dok još umetnički transponujete svoj kompleksan, istraživački rad i koja su vaša očekivanja nakon završetka Bijenala ?

Postoji jedna vrsta kreativnog pritiska zbog važnosti lokacije i postavke, ali celokupno iskustvo bavljenja savremenom umetnošću sa polaznim koordinatama poput naših je veliki izazov. Mislim da najbolje funkcionišem pod pritiskom i pred izazovom, tako sam navikao da radim: nasuprot svemu i uprkos svemu. Uživam dok se obiman period umetničkog istraživanja materijalizuje. Očekujem da rad zaista prenese sve misli i osećanja kojima je skiciran. Rad je na prvom mestu, nemam drugih ambicija osim da se izrazim najintenzivnije i najartikulisanije moguće.

image (1)Delo: Ujedinjene mrtve nacije 

Koliko je tema i naziv postavke Ujedinjene mrtve nacije u paviljonu Srbije rezultat prilagođavanja konceptu ovogodišnjeg  Bijenala umetnosti ciji je naziv All the World’s  Futures  i koliko se direktno i indirektno vi kao umetnik Ivan Grubanov bavite istorijskom putanjom trajanja 120 godina Bijenala umetnosti u Veneciji?

Ujedinjene mrtve nacije kao projekat su plod dugotrajnog istraživanja, tema Bijenala je samo pomogla da baci novo svetlo na taj trud i bila prilika da se projekat dovede u finalnu formu. Dvadeseti vek i razvoj modernosti su bili inicijalni okviri u kojima je rad zamišljen, a Bijenale je više od referentnog okvira za posmatranje razvoja modernosti, ono je bitan faktor u tom razvoju, stoga izlaganje Ujedinjenih mrtvih nacija u tom okruženju intenzivira njihovo dejstvo.

Koliko vaš rad korespondira  u okviru sadašnjih složenih okolnosti, gde se svakodnevno otvaraju novi politički konflikti? 

Pojam nacije nema fiksirano značenje, ni kao simbolička, ni kao politička kategorija. Svedoci smo turbulentnih pomeranja na tom planu izazvanih umnožavanjem činilaca koji se nadmeću za dominaciju i nad simboličkim i nad političkim globalnim poljem. Ujedinjene mrtve nacije fizički i prenešeno modifikuju istorijski materijal u potrazi za odgovorima na aktuelne promenljive.

 Na koji način će biti predstavljena vaša simbolika i estetika umetničkog rada? Ko vam pomaže u dizajniranju postavke kako bi se rad još provokativnije prezentovao?

Rad podrazumeva kompleksnu instalaciju koja će obuhvatiti čitav enterijer Paviljona i veliki skup istorijskih promenljivih. Na značenjskom planu, rad i ja se oslanjamo na Lidiju Merenik, komesarku i kustoskinju izložbe, Anu Bogdanović, zamenicu komesarke, Petera Vermersa, gostujućeg autora u katalogu, Dragana Jelenkovića, urednika kataloga i Željka Rajačića, dizajnera. Arhitektonski aspekti rada su u rukama Vere Lukić i Stevana Popovića kojima u Veneciji pomažu Milica Mitrović i Predrag Krstić. 

Image Delo: Ujedinjene mrtve nacije 

Na koji način će se dokumentovati reagovanje publike, pretpostavljam brojnih posetilaca, tokom trajanja Bijenala? Šta će u stvari posetioci videti, doživeti, i možda nešto dobiti kada pogledaju delo čiji je autor Ivan Grubanov?

Posetioci će, pre svega, naići na jedno veoma ekspresivno likovno delo, na uzbudljivu i sugestivnu kompoziciju nastalu na intenzivnim osećanjima i proživljavanjima. Imaće na raspologanju i reprezentativan katalog koji produbljuje poentu dela istorijskom građom i stručnim tumačenjima. Izazvali smo veliku pažnju i interesovanje međunarodne javnosti, tako da neki zapisi već postoje, verujem da će ih biti još puno i da će time čitava srpska likovna scena dobiti na vidljivosti.

Jednom ste napisali – Računati na podršku koja nikad neće doći je kao oslanjati se na nogu koja je, iz nekog razloga kraća, na svakom drugom koraku se spotakneš i padneš. U međuvremenu ste evoluirali u pozitivnom pravcu, pa me zanima ko vam pored vašeg umetničkog, kreativnog  tima pomaže, ko je još uključen u pripreme kako bi se što  kvalitetnije predstavili u Veneciji?

Rad se realizuje uz partnersku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Grad Pančevo je takođe podržao projekat, a sem ustanova, tu je i predana pomoć ogromnog broja saradnika i prijatelja na kojoj sam beskrajno zahvalan.

Ivan Grubanov rođen je 1976. u Beogradu, ali je životno i profesionalno vezan i za Pančevo. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti (Slikarski odsek) u Beogradu. Nakon diplomiranja radio je dve godine u Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu i godinu dana u Delfina Studios u Londonu. Dobitnik je stipendije i studijskog boravka u Casa de Velazquez u Madridu 2008. godine. Imao je dvadeset samostalnih izložbi, učestvovao u više od stotinu grupnih uključujući 10. Istanbulsko Bijenale, Nacionalni muzej savremene umetnosti u Atini, Extra City u Antverpenu, Stroom u Hagu, MUSAC u Leonu (Španija), Kunsthale u Bernu, Muzej savremene umetnosti u Krakovu, Apex Art u Njujorku, Witte de With u Roterdamu, Loock galerie u Berlinu…

Snežana Baralić Bošnjak

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/508223/Ivan-Grubanov-predstavlja-Srbiju-na-Bijenalu-u-Veneciji

https://grubanov.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *