Forum slovenskih kultura dodelio je nagradu Živa za najbolji muzej u 2014. Galeriji Matice srpske. Uručila ju je njegova predsednica Andreja Rihter. Ugled i rad ove istoričarke po obrazovanju u visokim evropskim institucijama, doprineo je da je uspela da okupi predstavnike 13 država koji proučavaju i promovišu slovenske kulture. Govorila je za Korzo Portal.

andreja2Andreja Rihter u Galeriji Matice srpske

Za Andreju Rihter moglo bi se reći da je leteća Slovenka. Da bi pokazala da Evropa nije samo Brisel već širi evropski prostor u kome su i države slovenskih naroda, osnovala je 2004. međunarodnu organizaciju Forum slovenskih kultura sa sedištem u  Ljubljani. Predsednica je Evropske muzejske asocijacije. Objašnjava:

Forum slovenskih kultura okuplja 13 država – onih nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije, zatim Bugarsku, Rusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku…  Forum je otvoren da nam se može pridružiti i Nemačka na primer, jer i tamo žive oni koji govore jednim od slovenskih jezika, kao što su recimo Lužički Srbi. Forum povezuje pre svega one države u kojima se govori različitim slovenskim jezicima. To saznanje je jako važno! Malo se međusobno poznajemo na ovim prostorima, pa je osnovan da bismo se bolje upoznali i širili svako svoju kulturu, pod istim krovom Foruma.

slavic brosura

Za prostor koji obuhvata Forum slovenskih kultura delom bi se moglo reći da je to srednja Evropa. Ipak, šire, u pitanju je koliko geografsko, toliko i kulturološko polje?

U početku je u ideji bila politička inicijativa. Ali kada smo se 2004. godine osnovali, onda smo uvideli da imamo  zajedničku kulturu, ali i mnogo  različitosti. Stoga je naša misija poštovanje sličnosti i različitosti, a upoznajemo ih putem projekata o baštini, muzici, ni u literaturi se ne poznajemo dovoljno. Veliki je projekat Sto slovenskih romana. U centru su znači, slovenske kulture. Onda  se zapitamo – šta je danas kultura? I dolazimo do odgovora da je to i način kako se komunicira, kako se sklapaju biznis ugovori. Nemojte se čuditi, biznis i ekonomija ne mogu bez kulture! Pa vidite da biznismeni ulažu i u sport, i u kulturu! Meni je jasno da kapital ide uz kulturu, ne može jedno bez drugog –  ugovori se sklapaju na kulturnim događajima, uz muziku, uz citate dela velikih pisaca, onda ide malo hrane, vina… Partnerstvo politike i kulture je na dugi rok. Nije to nova stvar, znamo iz istorije, ali ne bi bilo loše da to znaju i naši političari!

Forum slovenskih kultura insistira na kulturnoj baštini, ali ne isključuje savremeno stvaralaštvo.

Pre svega, u Forumu je dosta tema iz oblasti baštine zato što sam istoričarka. Na tom polju sam profesionalka, dobro vladam temama, tu imam kolege, prijatelje struke. Ali savremeno stvaralaštvo uvažavamo i imamo ga u vidu. Sve će to biti baština jednog dana, naravno, ono što je najbolje, što nema rok trajanja. Mi u Forumu smo posle deset godina kao na početku, još nismo punoletni, još se razvijamo, trebalo bi da inicijativa dolazi od članica, kako ustanova, tako i individualaca, da se pišu projekti, da nam naše članice daju ideje. Otvoreni smo! I ne radi se samo o materijalnoj baštini već i nematerijalnoj koja je značajna takođe.

Koliko se Forum slovenskih kultura bavi ličnostima, koliko ustanovama? Odgovor glasi:

Bavimo se samo ličnostima! Ustanova je mrtva stvar ako u njoj nisu ljudi, timovi menadžera, jer jednu ustanovu čini skup ljudi. Imamo saradnju i sa nevladinim organizacijama. Sarađujemo na konferencijama, seminarima. Moji lični kontakti su važni, mnogo ljudi sam srela u životu i u Evropi,u svetu. Evropa nije samo u Briselu. Puno je ljudi, posebno kada govorimo o ministrima kulture, političarima koji su aktivni u nacionalnim parlamentima, parlamentu Saveta Evrope, parlamentu EU u Briselu – to je 27 država, a u Forumu je polovina članica iz EU, polovina država koje nisu. Mi smo kao most između članica i nečlanica, gradimo most između slovenskih sa jedne strane, i anglosaksonskih, romanskih, germanskih naroda sa druge. Slovenija je najzapadnija država koja ima granice i sa Italijom, i sa Austrijom, to je nemački i talijansiki svet, zar ne?

Kako se u radu prevazilaze granice koje ocrtavaju vladajuće stranke u svakoj od država članica Foruma? One su nekada tvrđe od geografskih? 

Kultura je mnogo više od politike! Uvažavamo mišljenje svakoga, ali nikada ne pitamo iz koje je političke stranke. Bitno je da je profesionalac. Sada nam je u Forumu dosta teško, imamo problema, ali zato i postojimo, jer gradimo mostove i kada postoji nerazumevanje. Umetnici ne poznaju prepreke što je pokazala i naša izložba o arhivima, sve države članice su učestvovale. Sada (treća sedmica februara 2015, prim. Korzo Portal) u Pazinu, u Hrvatskoj je izložba Slovenski karnevali i nema političkih problema. Da li su tu Rusija, Ukrajina, Poljska… nije važno, svi smo zajedno. Forum je iznad podela! Umetnost je uvek rušila granice. Da podsetim da je Tito posle Drugog svetskog rata 1946/47 godine tražio partnere u svetu, promovisao Jugoslaviju, putovao je, a prateće su mu bile izložbe srednjovekovnog slikarstva, ikona, I tako od Londona, Rima, Praga, do Moskve. Posle blokade Jugoslavije od strane SSSR-a 1948. odmah se učestvovalo na Bijenalu u Veneciji. Otvarali smo tadašnju državu prema svetu kulturom!

sa tijanomNa uručenju nagrade Živa – Andreja Rihter (govori) i upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski

Andreja Rihter bila je u Novom Sadu 10. februara 2015. kako bi uručila nagradu Živa za najbolji muzej u 2014. upravnici Galerije Matice srpske Tijani Palkovljević Bugarski. Koji su bili kriterijumi za odluku o nagradi? Radi se o 13 država, odnosno 13 njihovih muzeja koji su bili u konkurenciji. 

Naša nagrada nosi ime boginje života  i mladosti – Živa. I Živa je žena što je važno! Uključili smo neutralne ljude u žiri, oni pojma nemaju šta se radi kod vas ili u Bugarskoj na primer. Nagrada je za najboljeg od naboljih. Pet je kriterijuma – da muzej ima dobar menadžment, da je kreativan odnos sa publikom u smislu posebnih programa ne samo izložbi, zatim se gleda kako se koristi prostor u  kome muzej živi, kako je organizovan tim koji radi, koliko je iskorišćena njhova stručnost. Nagrada Živa  povezuje nas, obilazimo muzeje koji su se prijavili, ocenjujemo ih, znači da imamo direktne kontakte. Ti kontakti mogu da menjaju naša saznanja, dopunjuju ih. Ovo je jedina nagrada Foruma slovenskih kultura i dodeljujemo je prvi put. Imali smo težak zadatak. Galerija Matice srpske je naj od naj! (Kaže nasmejana, vredna žena A.Rihter koja promoviše različitost u slovenskim kulturama.)

http://www.danas.rs/danasrs/kultura/forum_slovenskih_kultura_u_ljubljani

http://www.galerijamaticesrpske.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *