U Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je od 1. do 3. septembra 2016. održan 16. Festival uličnih svirača, prvi put na novoj lokaciji u Gradiću, posle niza ranijih izdanja koji su se održavali u pešačkoj zoni u Novom Sadu. Nova lokacija je odabrana da bi se skrenula pažnja na lepotu i vrednost ove izuzetne barokne urbane celine, u koju se decenijama nije ulagalo i koja decenijama propada. Tokom ova tri dana, od kasnih popodnevnih časova, Podgrađe je pretvoreno u otvorenu pozornicu za uličnu muziku, kantautore, žonglere, performere, eksperimentaliste, za ukupno oko 160 umetnika iz celog sveta, na 14 punktova, pod sloganom Budimo Gradić.

FOTO 1 Festival uličnih svirača

U rovu pored Beogradske kapije je realizovan filmski program, u saradnji sa filmskim festivalom Cinema City. Zanatsko pivo četiri domaća proizvođača moglo se kupiti i popiti u ulici Vladimira Nazora. Festival je svakodnevno pratio Radio Novi Sad u programu uživo iz Petrovaradina. UG Suburbium je u sklopu festivala ogranizovao regionalni simpozijum Javni prostor  u gradu – kultura korišćenja na Brod teatru na Beogradskom keju, koji je okupio stručnjake iz ex-Ju regiona, iz različitih oblasti interesovanja za javnim prostorom. Grupa Scenatoria, učesnik simpozijuma, u kasnim popodnevnim časovima je provela zainteresovanu publiku kroz Podgrađe, pričajući istoriju i legende o znamenitim građevinama i građanima.

FOTO 2 Šetnju kroz Podgrađe je organizovala grupa Scenatoria

Šetnju kroz Podgrađe je organizovala grupa Scenatoria

Beogradska, Štrosmajerova i bočne ulice, rasterećene teškog tranzitnog saobraćaja i parkiranih vozila, koja ih svakodnevno pritiskaju, postale su scena u kojoj je uživalo desetine hiljada posetilaca, pretvarajući Gradić u veliku pozornicu i veliku pešačku zonu, koju Podgrađe svakako zaslužuje i nestrpljivo čeka. Mladi i stariji ljudi, porodice sa decom, različite generacije su ciljano, namenski došle u Podgrađe, sa zajedničkom potrebom da uživaju u festivalu na otvorenom prostoru, u ambijentu istorijskog grada, a posebno u ugroženom i zapuštenom Podgrađu, koje treba obnoviti, revitalizovati, ali čovekomerno, u ravnoteži i sa merom, ne samo fizički, već i duhovno, bez megalomanskih sadržaja, bez hotela sa bezbroj zvezdica, ekskluzivnih restorana, skupih butika, protiv budvizacije idubrovnikizacije.

FOTO 3 Ulični performer Andrej Tomše Ulični performer Andrej Tomše

FOTO 4 Kim Tamara

Kim Tamara

Zatvaranje za motorni saobraćaj i otvaranje javnih prostora u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave za pešake ima višestruku korist u pogledu zaštite nasleđa i ambijenta u Podgrađu, privlačenja velikog broja građana u pešački oslobođene i ambijentalno vredne spomeničke javne prostore, aktiviranja postojećih lokala u prizemlju povećanjem atraktivnosti i ekonomskog rasta cene prostora, povećanja atraktivnosti za obnovu i oživljavanje zapuštenih objekata u Podgrađu i zaštite nasleđa i životne sredine u saobraćajno ugroženim područjima.

FOTO 5 Kreativni pogon

Kreativni pogon

Obnovom i oživljavanjem javnih građevina, crkava, Vojne bolnice, stambenog fonda, lokala u prizemlju, kapija i zidina, Podgrađe bi ponovo postalo gradski centar i mesto dolaska, susreta i obavljanja nekog posla, a ne samo prolazna trasa za automobile, autobuse i pešake na putu ka Gornjoj tvrđavi. Podgrađe bi postalo grad u koji treba ulagati, u koje treba dolaziti, koji treba razvijati i održavati. Postalo bi CILJ, kao što je i bilo za vreme trajanja Festivala uličnih svirača.

FOTO 6 Grad kojeg treba održavatiGrad kojeg treba održavati

Petrovaradinsko Podgrađe je jedino aktivno utvrđeno naselje u Srbiji, jedina tvrđava u kojoj ljudi žive i svakako zaslužuje ozbiljniji tretman od postojećeg. To je bio jedan od glavnih motiva organizatora Festivala, Umetničke asocijacije Inbox iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Ambasade SAD-a u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i NIS-a.

PROČITAJTE Ijavni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjastudija-slucaja-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-i-njegova-prizemljaesej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *