U Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada  “slobodnom voljom” suočila su se dvojica umetnika suprotnih senzibiliteta Sarantis Gagas , slikar (Solun) i Miodrag Perić, vajar (Novi Sad). Povezala ih je ideja decenijskog predanog umetničkog istraživanja nematerijalnog (Gagas), odnosno materijalnog sveta (Perić). Korzoportal uoči otvaranja izložbe 26. septembra, na licu mesta.

dscn3306

Sarantis Gagas (levo), Miodrag Perić Miša, Mali likovni salon

Miodrag Perić, Novosađanin i Sarantis Gagas iz Soluna upoznali su se pre nekoliko godina na izložbi u Nemačkoj. Zatim su se sretali ponovo, na raznim mestima, na izložbama. Perić je od tog vremena tri puta izlagao u Grčkoj, a sve to vreme njih dvojica su razmatrali ideju kako da otvore vrata na adresama dva grada iz kojih su, i za druge umetnike. Sarantis Gagas je dobra adresa za takav projekat,  jer je povezan sa  mnogim nezavisnim galerijama ali i sa institucijama u Solunu, a Miodrag Perić sa međunarodnom reputacijom, iako retko izlaže u rodnom gradu, misli da je došao trenutak buđenja grada – “Imam čudan utisak da se u Novom Sadu sada nalazimo na kvalitetnom početku. Dno je bilo duboko proteklih post socijalističkih decenija. Zagubili se kriterijumi…“. Poenta njihovih razmišljanja je ideja o projektu art linka Novi Sad-Solun u kome je predviđena razmena umetnika iz dva grada.

dscn3313Slike/crteži S. Gagas, skulpture M. Perić, Mali likovni salon

Miodrag Perić za korzoportal, uoči izložbe u Malom likovnom salonu:

Volim da biram s kim ću izlagati. Zbog ritma i atmosfere  uvek tražm nešto suprotno ili što ne posedujem u izrazu, ili što mi je preko potrebno. Meni prija ta Sarantisova apstrakcija, istovremeno njegovi radovi gode mojoj skulpturi, jer se nalaze u kontrastu od onog što radim – on se bavi vremenom – nematerijom, ja prostorom i u njemu – materijom. Pronašli smo se u kontrapunktu  konceptualno smirenog apstraktnog, sa druge strane ekspresivnog u mojim radovima. Na izložbi u Malom likovnom salonu nismo samo pravili izložbu da bismo pokazali svoje radove, pravili smo Atmsferu. Parafraziraću jednog pisca nadrealistu – u jednom trenutku definitivno će šivaća mašina voditi ljubav sa kišobranom na stolu u ambulanti. Meni se čini da će se to desiti na ovoj izložbi. Sve je moguće! dscn3310

Slike/crteži S. Gagas, skulpture M. Perić, Mali likovni salon

Sarantis Gagas za korzoportal, uoči izložbe u Malom likovnom salonu:

Miša je skulptor, ja slikar minimalne ekspresije – crtam na platnu. Mislim da smo dobra kombinacija. Poslednjih deset godina prepisujem/crtam jedan isti tekst o protoku vremenu. To je tekst grčkog filozofa Epikura koji govori o tome da vreme ne postoji i da zavisi od čoveka, odnosno da ga svako meri prema svom poimanju, osećanju.. Ja iscrtavam reči, tekst na platnu, i merim vreme u kome ga ispišem/iscrtam. To su, očigledno,  različiti pristup – u Epikurovom tekstu se govori o vremenu koje ne postoji, a ja ga eto merim.U nastanak moje slike uključena je i kontemplacija. Mišine skulpture su brutalne, moje slike su iz zone meditacije, pa se dopunjujemo. Da, razmišljamo o razmeni umetnika na relaciji Novi Sad – Solun. Još nismo definisali kako to da se ostvari. U Srbiji je uobičajeno da se održavaju umetnički simpozijumi/izložbe koje organizuju umetnička udruženja, u Grčkoj takva udruženja ne postoje. Imamo privatne galerija. Kuratori u oba grada bi trebalo da pronađu umetnike koji bi izlagali u prostorima privatnih galerija u Solunu i okolini.U Novom Sadu treba da odlučuju vaša udruženja. Mislimo da ne treba da bude mnogo umetnika u toj razmeni, šest sedam na primer. O tome smo eto razmišljali nekoliko godina, razgovarali i to je proces nastanka ideje.

dscn3309

Sarantis Gagas (levo), Miodrag Perić, Mali likovni salon

Izložba bez naziva otvara se u osam sati večeras u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad. U katalogu na čijim koricama pišu samo imena umetnika – Sarantis Gagas/Miodrag Perić: skulpture/slike/crteži krije se slikarska/vajarska drama o vremenu i materiji. Kustoskinja je Maja Erdeljanin, urednica programa u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad.

PROČITAJTE I: miodrag-peric-misa-vajar-the-lonelyjavni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjaana-beslic-njene-skulpture

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *