Prva zelena staza u Srbiji, za bicikliste, nalazi se na relaciji Užice – Vrutci, a promovisana je prvog dana oktobra na Bike festu u Užicu. Grad Užice je od 2015-16. godine obnovio prvih pet kilometara trase napuštene “ćirine pruge” u kanjonu reke Đetinje i pretvorio je u zelenu pešačku i biciklističku stazu, s namerom da uređenje staze produži do sela Vrutci i istoimenog jezera.

foto-1-okupljeni-biciklisti-na-pocetku-zelene-staze-u-uzicu

Na početku zelene staze u Užicu

Prvog dana oktobra 2016. održan je Bike-fest u Užicu, i tako je promovisan koncept pretvaranja starih železničkih pruga uzanog koloseka u zelene pešačke i biciklističke staze i predstavljena prva uređena i verovatno najlepša zelena staza u Srbiji. Za tu priliku je postavljene su informativna i putokazna table na kojima su ispisani podaci potrebni  ciklo-turistima i rekreativcima koji se kreću ovom trasom.

foto-2-informativne-table-na-zelenoj-stazi-uzice-vrutci

Info table

Veliki broj okupljenih biciklista iz Užica, Beograda, Pančeva i drugih mesta, je na početku trase na starom mostu kod Hidrocentrale i pred prvim tunelom pozdravio je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica. Potom je karavan biciklista krenuo u promotivnu vožnju kanjonom Đetinje.

Vožnja duž prvih pet kilometara uređene trase je veoma udobna, trasa je asfaltirana, obezbeđena, tuneli osvetljeni, mostovi sigurni. Nastavak trase ka Vrutcima čeka obnovu, ali je vožnja utabanim tucanikom kroz prelepe prirodne predele kanjona i dalje nezaboravan doživljaj za sve šetače i bicikliste. Gradska uprava i Turistička organizacija Užica obezbedili su odmor i ručak na kraju vožnje u Staparskoj banji. Posluženi su pasulj i kupus iz zemljanih lonaca napravljenih u selu Zlakusi u Užičkom kraju, poznatom po grnčarskoj tradiciji. Pojedini biciklisti su izvozali bajseve još pet kilometara do Vrutaka gde se nalaze brana i veštačko jezero, koji su potopili deo nekadašnje ćirine (ćira je nekadašnji voz koji je saobraćao ovom prugom, prim.korzoportal) pruge od Užica prema Šarganu, Višegradu i Sarajevu.

foto-3-karavan-biciklista-u-promotivnoj-voznji-dolinom-djetinje

Karavan biciklista u promotivnoj vožnji dolinom Đetinje

Događaj su organizovali Grad Užice i Udruženje građana „Jugocikling kampanja“ iz Beograda, u sklopu obeležavanja Dana Grada Užica 2016. i projekta „Detaljna razrada deonica mreže napuštenih železničkih pruga-zelenih staza” koju sprovodi „Jugocikling kampanja“, uz finansijsku podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

PROČITAJTE I: zelene-staze-srbije-trasama-nekadasnjih-prugaizlozba-banatska-mala-prugabike-fest-ruma-vrdnik

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *