Obeležavajući pola veka od objavljivanja Beatles albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, naša planeta, možda nesvesno, danas obeležava jednu od najvećih kulturoloških promena u drugoj polovini 20. veka –  tranziciju iz konzervativnog u liberalno doba. Za korzoportal piše Jordan Markov.

The Beatles Sgt Pepper

Planeta, onaj njen deo koji je naklonjen pop rok muzici, obeležava 50 godina od izlaska albuma  “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Potpis: Beatles.

Kompozicija 3

Svet danas (podsvesno?) obeležava jednu od najvećih kulturoloških promena u drugoj polovini 20. veka, tranziciju iz konzervativnog u liberalno doba kome živimo.To su bile varljive 67/ 68. godine prošlog veka i tada se mnogo toga dešavalo ne samo na planu državničkih politika, već u životu  pojedinca (belog) zapadnjačkog sveta. U tom kontekstu, ovaj album Beatles-a je umetnička manifestacija ovih značajnih društvenih promena i zato ih se s pažnjom/rado sećamo. Beatles su imali sreće da rade u pravo vreme na pravom mestu.

Kompozicija 2

Ipak, “Sgt. Pepper’s” je nagovestio kraj Beatles-a… Dve izrazito kreativne ličnosti, Lenon i Makartni, nisu mogle još dugo da rade zajedno. Džon Lenon je sve više naginjao psihodeliji, udaljenim svetovima, istočnjačkoj kulturi i estetici, a Pol Makartni lepršavoj predstavi karnevalizacije britanskog pomešanog tradicionalnog i modernog života običnog čoveka. Iako su sve pesme potpisali zajedno Lennon-McCartney (osim Harisonove B1 „Within you without you), slušanje „When I`m 64“ i „A Day in the Life“ nam jasno govori o razlikama ova dva rok velikana. Ako bismo album razložili samo na Lenonove i samo na Polove pesme opet bismo dobili dva remek-dela.

Plavi orkestar Soldatski bal

„Sgt. Pepper’s“ album s potpisom Beatles bio je praznik za oči i uši. Pored fantatične muzike, omot je bio revolucionaran, po mnogo čemu jedinstven. Mogao se otvarati “na duplo”, na koricama su bili odštampani tekstovi pesama. Muzika i omot su uticali na generacije muzičara i običnih ljudi koji su živeli decenijama posle tih šezdesetih godina 20. veka. Uticaj se oseća do danas.

Foto koncept: Aleksandar Stanojlović

PROČITAJTE I: beatles-revolver-50-godina-od-pucnja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *