Majamisty Trio u sastavu Maja Alvanović, klavir, Ervin Malina, kontrabas i Lav Kovač, bubnjevi, predstavio je početkom aprila u godini korone 2020. album „Organic“ (Mistyland, 2020) na digitalnim platformama koji je već je pobrao najviše ocene. Piše: Bojana Karavidić. Foto: Arhiva Maje Alvanović

Maja Alvanović, Banski Dvor

Nezahvalno je pisati o džezu – muzici koju poznajem površno, slušam ga samo po preporuci, a još je nezahvalnije kada intervju nastane u doba korone, bez fizičkog susreta, tek dopisivanjem sa osobom koja odgovara na postavljena pitanja. Početni korak, pouzdan, da bih intervjuisala Maju Alvanović bio je tekst/hvalospev Vojislava Pantića u “Politikinoj” rubrici “Džez skice”  – “Organic je album kakav je Majamisty Trio samo mogao da poželi. Od Lava, koji je u njega uneo duh nove srpske džez generacije i prefinjenu sklonost ka diskretnim muzičko-ritmičkim nijansama, preko Ervinove picikato pouzdanosti i nenadmašnih arco solističkih fantazija, do Majinih odmerenih dodira crnobelih dirki i uzbirkane romatike, ali pre svega u organskom sjedinjavanju troje u jednom – baš kao što nam svojim osmesima i lebdećim telima otkrivaju…”

 Foto: Olja Radmanović

Novosadski Majamisty Trio je ostvario album “Organic” kao prvenac u ovom sastavu, kaže za korzoportal pijanistkinja Maja Alvanović koja predvodi ovu džezersku trojku Zajedno sa mnom trio čine sjajni muzičari, kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Lav Kovač. Ono što je u našem zvuku zanimljivo i drugačije od klavirskog trija kao najtipičnijeg džez sastava, jesu elementi klasične kamerne muzike, elementi džeza i uticaji mnogih drugih žanrova, jer svi za sobom imamo klasičarski bekgraund u školovanju. Neko će reći da u ovoj muzici čuje Erika Satija, neko drugičuje uticaje skandinavskog džeza Torda Gustavsena ili Esbjorna Svensona i svi su u pravu, jednostavno sve sa čime smo se nas troje u toku muzičkog sazrevanja susreli ima uticaj na naš zvuk. Album „Organic“ je snimljen u oktobru 2019, u Studiju Kačara u Bukovcu. Organik je u džezu simbol zajedništva, nametnuo se kao naslov albuma i predstavlja najpre naš način saradnje, lakoću u nadogradnji ideja, svako ima slobodu da se iskaže i doprinosi estetici zvuka. Zajedništvo je postignuto i načinom snimanja, svi smo bili u jednoj prostoriji kako bismo imali bolju komunikaciju i zadržali osećaj živog nastupa. A završni glanc dao je producent Dimitrije Jakovljević koji je majstorski zaokružio zvuk albuma i postigao da bude poetična celina koja može u jednom dahu da se sluša. O svemu svedoči i naslovna fotografija albuma koja je sama za sebe improvizacija, uhvaćen momenat, a opet zaokružena celina koju je radila džezerka među fotografima Olja Radmanović.

Maja Alvanović, Ervin Malina, Lav Kovač

Maja Alvanović o albumu “Organic”, gde ga možemo slušati –  Album je postavljen na digitalne platforme gde možete da ga preslušavate i kupite na: Apple Music, iTunes, Amazon, Google Play, YouTube Music, TIDAL, Deezer, Spotify.. Napravili smo jednu pogodnost na platformi  BandCamp gde u narednih mesec dana, tačnije do 11. maja, album može da se kupi za „1 evro ili više“.  Želja nam je da u ovoj situaciji, gde je ljudima muzika najpotrebnija, novac ne bude prepreka između nas i naše publike. Taj simbolični “evro ili više” može se platiti platnim karticama Visa i Mastercard, kao i preko Pay Pal računa.

Maja Alvanović, Ervin Malina, Lav Kovač                                                                                                            Foto: Goran Veselinović

Majamisty trio ima predistoriju koja počinje pre deset godina, tada kao  Majamisty TriOIdeja je bila da se družimo kroz muziku, tako smo se i okupili, bubnjar Ištvan Čik, kontrabasista Ervin Malina, vokalistkinja Aleksandra Drobac. Samo dve nedelje nakon prve probe dobili smo poziv da u studiju Radio Novog Sada snimimo prvi demo. Potom su usledili pozivi za nastupe, pa i na velikim festivalima kao što su Beogradski džez festival, Nišvil, Pančevački festival… a potom i nastupi u inostranstvu, od Londona i Noriča, preko Beča, do Sofije i Kijeva. Za mene je rad sa trijom, nakon decenijskog bavljenja klasičnom muzikom predstavljao nov život, novo otkrivanje sebe, oslobađanje od akademskih okvira, nov način da se izrazim i kao izvođač i autor. O sticanju prelepih novih iskustava sa muzičarima sa kojima sarađujem da ne govorim.


Maja Alvanović je sa Kostom Jevtićem u Novom Sadu osnovala Festival Piano City – Poželeli smo da Novi Sad postane Meka za pijaniste i da pružimo podršku mnogobrojnim kolegama koji su nedovoljno zastupljeni i vidljivi u javnosti. Piano City je masovni pijanistički festival, ideja je da se za jedan vikend održi stotinak koncerata i da se klaviri izmeste iz koncertnih dvorana. Mi smo do sada uspeli da organizujemo tri izdanja festivala na kojima je učestvovalo više od 300 pijanista profesionalaca i entuzijasta od 7-77 godina. 

Piano City u Novom Sadu                                                                                                                                               Foto: Milan Milojić

Maja Alvanović o muzici u vremenu korone – Ovih nedelja i u muzici je sve stalo, koncerti su otkazani, mnogi budžeti su pod znakom pitanja. Na sreću, snimljeni albumi žive na društvenim mrežama i digitalnim platformama. Muzika je ljudima u ovom trenutku uteha i beg od stresne realnosti. A mi se trudimo da i preko stranice Piano City NoviSad, u saradnji sa pijanistima iz više gradova iz Srbije i Italije, priredimo našim pratiocima online koncerte i ulepšamo turobnu svakodnevicu.

U svetu džeza nije neobično da žene predvode bend, ali to ipak ostaje „muško polje„, kao što je to slučaj i u produkciji. Novosađanka Maja Alvanović je zrnce peska od koga, prema svemu sudeći nastaju kule.

PROČITAJTE I: poezija-sanja-radulovic-nedostaje-mi-zuta-boja, dogadjaj-u-fokusu-nomus-2019-opravdano-dugo-trajanje, novi-koncertni-klavir-u-novom-sadu-koncert, aleksandra-vrebalov-komponovanje-sledim-osecaj

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *