U Narodnoj galerija Slovenije (Ljubljana) do maja traje izložba “Srpski modernizam 1880 – 1950. Iz kolekcije Galerije Matice srpske”  koja je otvorena 29. januara 2020. Upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski o konceptu izložbe, saradnji sa slovenačkim kolegama, planovima u vremenu pandemije, za korzoportal. Foto: Martin Candir

Korzoportal: Ko su autori izložbe i šta je njen sadržaj, zbog čega „Srpski modernizam“ ?

Tijana Palkovljević Bugarski: Autori izložbe ,,Srpski modernizam 1880-1950 iz kolekcije Galerije Matice srpske” smo Andrej Smrekar, kustos Narodne Galerije u Ljubljani i moja malenkost. Mi smo zajednički odabrali radove za izlaganje preplićući naša znanja i iskustva decenijskog muzejskog rada, odnosno moje poznavanje dela iz kolekcije GMS i njegovu procenu šta je to što će biti najatraktivnije za slovenačku publiku.Veliku pomoću priređivanju izložbe pružila Jelena Ognjanović kustoskinja Galerije Matice srpske koja je izložbu upotpunila savremenim modelima prezentacije. Timskim radom stvorili smo proizvod visokog kvaliteta i atraktivnog sadržaja. Izložba obuhvata 86 umetničkih dela – 75 slika, 7 skulpura i 4 grafike –  sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. do sredine 20. veka. Kroz dela 37 autora predstavljen je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20.  veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešt i konačno u Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Stoga, izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera. Zamišljena je kao ogledalo u kome se istovremeno ogleda naš austanova, njena istorija i višedecenijsko delovanje, ali i istorija Srpske  likovne umetnosti epohe modernizma. Tema „Srpski modernizam“ je izbor Narodne Galerije Slovenije. Pre dve godine realizovali su izložbu „Hrvatska moderna“ te su priređivanjem ove izložbe želeli da nastave praksu da u svom prostoru predstavlju izložbe likovne umetnosti s prostora bivše Jugoslavije. Namera im je da ukažu na jedinstveni umetnički prostor, kontinuitet umetničkog dijaloga i, konačno, umetnost kao platformu za saradnju u budućnosti.

Korzoportal: Koliko dugo su trajale pripreme za ovako obimnu izložbu?

Tijana Palkovljević Bugarski: Pripreme su trajale nekoliko meseci. Kroz zajednički rad smo napravili izbor dela koji će najsveobuhvatnije, najintrigantnije predstaviti srpsku likovnu umetnost epohe modernizma. Prilagodili smo taj odabir izložbenom prostoru Narodne galerije u Sloveniji i stvorili jednu vizuelno uobličenu postavku koja celovito predstavlja srpsku umetnoste pohe modernizma. Odabir dela je bio najlakši deo posla jer smo zaista imali veliku mogućnost izbora, ali je usledio veliki posao na pisanju raspravnog teksta prilagođenog formi njihovih izložbenih kataloga. Konačno, sledila je priprema za štampu kataloga na slovenačkom i engleskom jeziku što smatram veoma značajnim za jednu ovakvu međunarodnu izložbu. Kao autorka, izuzetno sam zadovoljna dizajnom, odnosno izgledom izložbe u njihovom prostoru, ali i kvalitetom kataloga koji je izveden po najvišim standardima struke.

Korzoportal:  Šta je bila polazna tačka za koncipiranje izložbe, a šta izdvajate kao akcente ako je to uopšte potrebno?

Tijana Palkovljević Bugarski:  Kriterijum je bio –  najbolji autori, najkvalitetnija dela i raznolikost kako na tematska tako i na oblasti i tehnike likovnog izražavanja. Izdvojila su se dva narativa koja se kao u ogledalu ogledaju u izložbi. S jedne strane priča o nastanku Galerije Matice Srpske, formiranju kolekcije, i vezama umetnika čija su dela na izložbi sa našom ustanovom. Paralelno s tim teče priča o razvoju, osobenostima i dometima srpske likovne umetnosti epohe modernizma kod najrecentnijih autor i njihovih dela. Ideja je bila da izložbu posmatramo kao ogledalo u kome se paralelno ogledaju Galerija Matice Srpske i Srpska likovna umetnost.

Korzoportal: Kakav je bio prijem kod slovenačke publike?

Tijana Palkovljević Bugarski: Odličan. Na otvaranju je bilo više od  četiristotine  posetilaca i bilo je zahvaljujući trudu Narodne Galerije izuzetno svečano i može se reći nezaboravno. Na tumačenju za članove Kluba prijatelja Galerije pred otvaranje izložbe bilo je pedesetak njihovih pratilaca i sve ukazuje na veliko interesovanje. Mislim da se slovenačkoj javnosti dopala izložba,  da su uživali u odabranim delima. Izuzetno je bilo i interesovanje medija koji su pratili otvaranje i detaljno pisali o izložbi. Svemu tome sigurno je doprineo i kvalitetan marketing ali i činjenica da je Ljubljana tih dana bila u duhu ,,Srpskog modernizma” zahvaljujući brojnim plakatima, zastavama i bilbordima. Nažalost, to je sve zaustavljeno ovim nepredvidivim okolnostima u kojima smo se našli, ali nadam se da će izložba ipak stići do publike.

Korzoportal: Kultura je još jednom pokazala da ne poznaje granice. Kakav je vaš osećaj kada učestvujete u tom „preskakanju“ granica

Tijana Palkovljević Bugarski: Ova izložba pokazala je da granice ne postoje. Ona je kao most povezala naše ustanove – Narodnu Galeriju u Ljubljani i Galeriju Matice Srpske u Novom Sadu. Povezala je kustose i konzervatore koji su radili na njenoj pripremi a publici je pokazala da mi jesmo isti kulturni prostor, prostor koji se razume i prepoznaje. Galerija Matice Srpske je uvek bil otvorena za svaku vrstu međunarodne saradnje. Pravili smo hrabre iskorake i rado ulazili u inovativne saradnje jer verujemo da nas svako partnerstvo sa evropskim muzejskim ustanovama unapređuje. Svaka razmena znanja, iskustva i primera dobrih praksi doprinosi kvalitetnijem delovanju ali i razvoju svesti o zajedničkim vrednostima.

Korzoportal: S obzirom na svojevrsni karantin u kome se nalazi planeta, planirate li virtuelne posete izložbi/tumačenja?

Tijana Palkovljević Bugarski: Ne samo da planiramo, nego smo već to pokrenuli. Odmah po proglašenju vanrednog stanja i zatvaranja Galerije za javnost, “okačili” smo virtuelnu turu kroz našu stalnu postavku i nedavno održanu izložbe ,,Đura Jakšić – Između mita i stvarnosti ”, kao  i ,,Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske”. Počeli smo snimanje serijala vođenja, odnosno tumačenja aktuelnih izložbi i stalnih postavki. Namera nam je da u redovnom terminu za publiku petkom u 19.00 emitujemo po jednu kratku turu po Galeriji koje će voditi naši kustosi. Takođe smo i naše dečije radionice subotom preneli iz Galerije u domove naših najmlađih posetilaca. Kreirali smo umetnički izazov i pozvali publiku da se u svojim domovima fotografišu po uzoru na slike iz naše kolekcije I tako, nakratko, sami postanu slika odnosno umetničko delo. Mogućnosti za virtuelno predstavljanje zbirke Galerije Matice srpske su mnoge. Trudićemo se da našim pratiocima ponudimo stalno nešto novo.

PROČITAJTE I: svetski-dan-pozorista-i-poruka-pozoriste-kao-svetilisteizlozba-dragana-kojic-skulpture-od-keramikeulicom-judite-salgoberat-grad-koji-se-mazi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *