Ovog puta Žensko oko nije iz arhive. Pišem “Srećno svima koji slave” uoči božićno-novogodišnjih praznika 2021. Bojana Karavidić. Dizajn čestitke: Kaća Lazukić Ljubinković

Dobili smo božićno-novogodišnju čestitku iz Ljubljane, stigla je u poštansko sanduče. Obično bismo u ovo doba godine dobijali još tri, jednu iz Atine, dve iz dva francuska gradića čija imena ne mogu da zapamtim. Sada smo ostali samo na ovoj slovenačkoj, jer autori ostalih nisu više među živima. Sve druge praznične lepe želje adresirane su na mejlove ili društvene mreže. Ni mi više ne pišemo čestitke.

Nekada, pre četvrt veka, na jednom putovanju uoči ovih praznika muž i ja potrošili smo mali kapital na dvadesetak čestitki sa markicama, za naše prijatelje koje smo želeli da obradujemo. Mogla sam za te pare da kupim kvalitetne cipele na rasprodaji. Dan smo potrošili u knjižari premećući po prebogatoj ponudi maštovito dizajniranih čestitki, bile su prava mala umetnička dela.

Nije kraj. U hotelu smo za svakog primaoca pisali drugačiji tekst. Zasedanju se otegnulo, jedno drugo podsticali smo na maštovitost čestitarskih izraza s najlepšim željama, gutljajima malvazije. Tada se još bez griže savesti da nismo ugrozili nečiji identit pisalo – “Srećna Nova godina”, “Srećan Božić”. Pisali smo srcem, očekivali smo Novu godinu u nadi da će biti uspešna u poslu, da će doneti zdravlje, sreću i ljubav. Postoje različita brojanja novih godina, ali ovo je ona naša. Da li sam povredila nekoga rečju „naša“? „Naše“ nije „vaše“ i obratno, gluposti koje zanemaruju identitet u floskuli multikulturalizma.

Novo vreme, 21. vek, donelo je obilje novih lingvistički nedoumica, pravila pre-korektnog izražavanja kako niko ne bi bio izopšten što je prema mom skromnom mišljenju nemoguće – to je ono “drugovi i drugarice”, pa “braćo i sestre”, nekada gospodin “taj i taj” postao je drug “taj i taj”, pa onda ponovo gospodin “taj i taj”. Circulus vitoiosus.

Uvažavajući drugost i samostvojnost, dva praznika su pred vratima jednima – Božić i Nova godina 2022. Srećno onima koji slave, podrška slobodi mišljenja i opredeljenja.

PROČITAJTE I:vislava-simborska-srecna-ljubav/, foto-esej-srecna-nova-prestupna-godina-novosadski-nacin/, vikend-prca-realnost-zivota/foto-esej-srecni-praznici-2021/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *