Ansambl za novu drugu muziku, multiklavijaturni ansambl,  uspešnu koncertnu 2021. godinu krunisao je novim kompakt diskom “ABC za ADNM” (ABC je naziv kompozicije koju je Miodrag Miša Savić komponovao za ADNM – Ansambl za novu drugu muziku, prim.korzoportal), koji je izdala beogradska POP Depresija. Razgovor s povodom, pijanistkinja Branka Parlić. Korzoportal. Foto: ADNM

Pre nego što postavite novi kompakt disk (CD) Ansambla za novu drugu muziku na nosač zvuka, zamislite da ste u prostoriji okruženi bezbrojnim kristalnim perlama koje se neprekidno pomeraju, da bi se s vremena na vreme organizovano uskomešale i ubrzo odmah vratile u početni položaj mreškanja kao kad se povetarac zaigra sa morskom površinom. Tako zvuči minimalistička muzika koju reprodukuje beogradski Ansambl za novu drugu muziku čiji su članovi (stari) Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Miša Savić, Lidija Stanković, Dragoljub Ilić Ilke i (novi) Nataša Penezić, Milena Petrović i Andrej Negić. To „stari“ odnosi se na one koji su još kao studenti Fakulteta muzičke umetnosti svirali na prvih nekoliko koncerata pod imenom “7. decembar 1977” što je datum kada su održali prvi koncert u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Pijanistkinja Branka Parlić objašnjava šta znači u njihovom nazivu druga nova muzika” – “ Prva nova muzika je muzika Druge bečke škola, avangarde prve polovine 20. veka. Drugačija/Druga nova muzika je reakcija na taj rigidni pravac i pokušaj da se unese drugačiji izraz, novi zvuk, drugačija  estetika. Naziv je dao Miša Savić, jedan od osnivača. Sada, u obnovljenom Ansamblu je u svojstvu kompozitora, pijanista, snimatelja i producenta”.

Branka Parlić detaljnije o istorijatu Ansambla za novu drugu muziku – “Naše novo okupljanje desilo se 2017. da bismo obeležili 40 godina od prvog koncerta u istom prostoru SKC-a. To je, znači, bilo 1977. Okupili smo se mi stari članovi koji su u zemlji i neki novi mladi koji su rado prihvatili da učestvuju u našoj proslavi. Na oduševljene svih nas koncert je bio izuzetno lepo prihvaćen. Iako nismo imali u planu da ponovo aktiviramo Ansambl, nakon ovog koncerta smo odlučili da to učinimo. I, sada ulazimo u petu godinu aktivnog rada i koncertiranja”.

Ove, 2021. godine Ansambl za novu drugu muziku održao je  pet koncerata u Novom Sadu, Beogradu, Kanjiži, Kragujevcu i Izoli (Slovenija). Svirali su novi program na kome su bili zastupljeni naši i evropski minimalisti: ruski kompozitor Pavel Karmanov, engleski Nil Kembel (Neil Campbell), nemački Uli Gete ( Ulli Goethe) i dva domaća Miroslav Miša Savić i Dragoljub Ilić Ilke. Prema rečima Branke Parlićtokom ovog vremena zajedničkog rada formirali smo veliki repertoar sastavljen od srpskih i evropskih minimalista. Naš prvi kompakt disk pod nazivom ‘ABC za ADNM ‘ nedavno je završen i uskoro će se naći i u prodaji. Na njemu su dela srpskih kompozitora za klavijaturne instrumente Dragoljuba Ilića Ilketa, Miroslava Miše Savića, Andreja Negića, Milimira Draškovića, Vladimira Tošića i Miloša Raičkovića. Sve kompozicije snimljene su uživo na koncertima”.

Branka Parlić o razvojnoj liniji Ansambla za novu drugu muzikuRekla bih da polako, sigurno i samouvereno idemo uzlaznom linijom, i po repertoaru koji je sve zanimljiviji, profilisaniji, ozbiljniji, i po instrumentariju i ostaloj opremi u koje dosta ulažemo. Za naš zajednički rad koristimo salu Udruženja kompozitora Srbije u Beogradu. Taj prostor nam pruža izvanredne uslove, jer uz naših šest klavijatura imamo na raspolaganju i dva akustična klavira. To nam daje mogućnost da radimo i verziju sa akustičnim klavirima”.

Minimalističku muziku Ansambla za drugu novu drugu muziku prati odgovarajuće dizajniran omot CD-a koji potpisuje Erorr. Za korice je odabrao rad hrvatskog umetnika Julija Knifera koji od 1966. godine slika samo Meandre. Horizontalama i vertikalama unutar polja slike Knifer postiže ujednačeni monotoni ritam, a Branka Parlić podseća na umetnikovu definiciju svog dela kao “eskalaciju jednoličnosti monotonije”, što se prema njenim rečima “potpuno uklapa u karakter i osnovu minimalizma, odnosno   dizajn korica je potpuno u skladu sa muzikom koja se nalazi na CD-u”.

Već uveliko pripremaju drugi CD sa novim programom evropskih minimalista, nabavljaju notni materijal, planiraju zajednička vežbanja. Dosadašnja gostovanja, izdavanje CD-a i sajt (adnmbg.com) Ansambla za drugu novu drugu muziku podržali su Ministarstvo za kulturu i informisanje, odnosno SOKOJ.

PROČITAJTE I: ukrasavanje-jelke-na-naucnoj-bazi/, javni-prostori-mjesta-kreativnosti-i-aktivizma/, gde-je-spaljen-sveti-sava/, trgovi-kao-dnevna-soba/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *