Šetnja kroz četiri galerije u Beogradu, po slobodnom izboru –  Kolarac, SANU, Haos, DOTS. Korzoportal

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine održana je izložba Žolta Kovača (2 – 18. novembar 2022) Još povratka glupih slika”  kojom umetnik nastavlja  nepretencioznu, ozbiljnošću neopterećenu dekonstrukciju mitske figure slikara i mitskog statusa slikarstva, od čega ne odstupa u svom višegodišnjem likovnom izrazu. On sa intencijom kreira „banalnu“ strukturu slike: apstraktne bojene forme (mrlje, krugove, fleke) raspoređuje na površinu slike od aluminijuma u ravnomernom ritmu, vodeći računa o tome da njihovi koloristički odnosi budu zasnovani „glupim“ kombinacijama boja koje podržavaju zacrtanu „banalnu“ šemu. Izložbu je pratio tekst Ane Ereš  u kome se ona pita “da li je glupost dovoljno moćna da raskrinka pretpostavljeni prestiž slikarstva, ili je slika dovoljno nemoćna da posustane pred intervencijom gluposti”.

Galerijski prostor SANU ispunile su skulpture Olge Jevrić, uz njene umetničke fotografije (18. oktobar – 11. decembar 2022) na izložbi Olga Jevrić – Kompozicija i struktura, priređenoj povodom  stogodišnjice rođenja. Ona spade u vrhunske stvaraoce naše i evropske  moderne umetnosti u drugoj polovini 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju. Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva biće predstavljeno sa preko dvestotine njenih dela, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.  Autori izložbe su Žaklina Marković i Dejan Vučetić.

Povodom 50. Beogradske nedelje mode  (Fashion Week-a) i više od dvadesetpet godina rada Studia Click na polju razvijanja srpske modne scene, u Galeriji Haos priređena je izložba crteža naših šesnaest modnih dizajnera. Preko crteža može se pratiti proces kreiranja odevnih predmeta, gde se, osim estetskih mogu isčitavati i drugi složeni uticaji. Ako je fotografija integralni deo modnog delovanja, sistema, biznisa, a jeste, onda crtež stoji na samom početku. Crtež može biti kroki, skica za model, beleška ideja ili radna zamisao, a može biti i mnogo više od toga. U svakom slučaju, crtež ima dragocenu dokumentarnu ulogu i označava polaznu tačku. Modnim crtežom se ne označava samo osnovni oblik neke kreacije, već definiše koncept određene linije kod nekog autora. Izložba traje do 16. decembra.

U Galeriji DOTS koja postoji tek tri meseca, otvorena je izložba unseen: Nepredvidive forme crteža” (18. novembar 2022). Na njoj su objedinjene skice i crteži pedeset umetnica i umetnika iz  sveta. Izložbi pruža nesvakidašnji uvid u mikrokosmos stvaralačkog uma kroz proces crtanja. Pored radova umetnika koji se nalaze u kolekciji LeRoy Neiman Centra za grafiku pri Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, može se videti i naša umetnička scena u selekciji kustoskog tima Galerije DOTS.  Izložba „unSEEN” je deo međunarodnog projekta „Draw” koji je 2012. godine počeo svoje putovanje po raznim umetničkim institucijama u svetu. Kustosi su Brajan Novatni, Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević. Izložba je deo međunarodnog projekta „Draw” koja je još 2012. godine počela  putovanje po umetničkim insitucijama u svetu.

PROČITAJTE I: galerija-dots-otvorena-vrata/, intervju-slobodan-tisma-2/, javni-prostori-u-raljama-privatnog-kapitala/,  zuta kuca-secanje-na-zajednistvo-3/ , forum-slovenskih-kultura/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *