Svaki novi galerijski prostor, nova je izlagačka mogućnost za likovne umetnike. Beogradska Galerija DOTS obeležila je otvaranje izložbom umetnice svetskog glasa Kiki Smit (16. septembar – 29. oktobar 2022). O konceptu Galerije i planovima govore umetnička direktorka Mirjana Dušić i kustoskinja Ljuba Jovićević. Piše/Foto: Bojana Karavidić

Mirjana Dušić, Ljuba Jovićević

Moto beogradske Galerije DOTS mogao bi da bude refren iz pesme Arsena Dedićakad se male ruke slože/sve se može, sve se može”. Pod okriljem novosadske Fondacije DOTS  koja osnažuje humanitarne akcije i fokusirana je na Dečje selo “Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, osnovana je Galerija DOTS na donjem Dorćolu. Želja osnivača je da objedini umetnost i humanitarni rad. To na delu ostvaruju umetnička direktorka Mirjana Dušić, kustoskinja Ljuba Jovićević i dizajnerka Isidora Nikolić. Pored izlagačke delatnosti, Galerija će biti i prodajna, ali svaka zarada biće upućena Dečjem selu.

Mirjana Dušić o imenu DOTS – “Naziv Galerije je engleska reč ‘dot’ što znači tačka, u množini DOTS. Mi smo tačke koje pulsiraju u dve sfere. Prva je savremena umetnost u funkciji humanitarne pomoći, druga je povezivanje naše i inostrane umetničke scene. Galeriju smo otvorili izložbom svetski poznate savremene umetnice Kiki Smit kako bismo skrenuli pažnju javnosti na novi galerijski prostor koji nije u centru Beograda. Kiša je lila kao iz kabla tog 16. septembra, strepeli smo da ćemo ostati same sa umetnicom u Galeriji, ali smo se prevarile. Na otvaranje izložbe došlo je oko tristotine posetilaca”.

Da biste došli do zvezde savremene umetničke scene Kiki Smit (1954) bilo je potrebno preći mnogo stepenica. Ljuba Jovićević koja ima galerija u Rimu  – “U Njujorku sam videla njenu izložbu 2006. Osetila sam se kao da me je udario voz i od tada sam stalno razmišljala o Kiki. Moja galerija je mala, nisam imala ni prostora, ni sredstava da je pozovem. Sa Mirom Dušić upoznala sam se na jednom Venecijanskom bijenalu i odmah smo se sprijateljile. Posle toga je predložila da u mojoj galeriji u Rimu ugostim izložbu novosadske grafike “Novi Sad u Rimu” čija je bila kustoskinja i od tada smo u komunikaciji”.

Ono Arsenovo “kad se male ruke slože” u slučaju Mirjane i Ljube pretvorilo se “kad se ženske ruke slože”. Mirjanu je pozvao vlasnik Galerije DOTS da osnuje tim, a ona se setila Ljube koja je dojezdila iz Rima u Beograd vodeći se idejom projekta. Tako je na itinereru Novi Sad-Rim-Beograd nastala Galerija DOTS na donjem Dorćolu, nadomak Dunava.

Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević priznaju da nisu bile svesne rizika kada su pre godinu dana počele da organizuju izložbe Kiki Smit u Beogradu “Ljudi i ostale životinje” . Velika je odgovornost organizovati izložbu značajne umetnice koja je prisutna na vodećim međunarodnim likovnim izložbama poput Venecijanskog bijenala, kojoj se organizuju samostalne izložbe. Pripremale su se za “veliki skok” godinu dana i tada su počela da se otvaraju vrata koja su ih dovela do Kiki Smit – njen suprug je naše gore list, senzibilisana je u oblasti konceptualne umetnosti za prostor nekadašnje Jugoslavije i stalo joj je da ima veliku izložbu u Srbiji. Na prvi mejl koji joj je poslala Mirjana Dušić odmah je odgovorila potvrdno.

Mirjana i Ljuba o slučajnostima koje su ih dovele do zajedičkog rada na novoj adresi – Kad su već bile u timu za Galeriju DOTS razmišljale su koji likovni program bi bio najbolji za otvaranje. Ljuba se setila neostvarene želje vezane za Kiki Smit, a Mira se setila grupne izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine na kojoj je učestvovala i Kiki, pa je imala njen kontakt… Tako su se Mira i Ljuba ponovo našle na istim talasima na kojima plove, sada na beogradskoj adresi. Ljuba Jovićević o njihovoj kompatibilnoj energiji ima dodatno objašnjenje – “ Žene su te koje brinu o porodici, na isti način ponašamo se na poslu odgovorno i savesno, što je naša najača, ženska snaga”.

Pored izložbenih aktivnosti, Galerija DOTS osnovala je Young Art – Program za mlade umetnike. Odabrali su četiri umetnika koji su završili osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti i godinu dana dobijaju stipendiju kako bi ih podstakli da stvaraju nove radove koje će pokloniti Galeriji. Početkom 2023. godine planirana je izložba tih radova zajedno sa nekoliko holandskih umetnika. Kustoski tim Galerije DOTS sa istoričarkom umetnosti iz Holandije Anoš Urbanke koja prati konceptualnu umetnost sa prostora ex Yu, napisaće prateći tekst. U osnovi je ideja povezivanja naših i stranih umetnika, “nadamo se da će neka holandska galerija pozvati naše umetnike, da će Anoš Urbanke predložiti da cela izložba bude predstavljena još negde. To je naša platforma za lansiranje mladih koje ćemo promovisati i na sajtu Galerije”, pojašnjava Mirjana Dušić.

Početna briga o otvaranju Galerije DOTS izvan centra Beograda pokazala se neopravdanom. Ovde je dnevno na izložbu Kiki Smit dolazilo i do dvestotine posetilaca, pored ostalih i profesori i studenti sa dva beogradska Fakulteta – likovnih i primenjenih umetnosti, sa fakulteta iz Novog Sada… “Jednim udarcem” pokriveno je polje grafike, skulpture, fotografije, crteži, tapiserija, stoga je svaki posetilac mogao da pronađe svoje polje interesovanja, a studenti su videli radove umetnice koja je u njihovom nastavnom programu.

Ono što sledi je nova izložba u beogradskoj Galeriji DOTS 18. novembra, pod nazivom “Unseen”. Biće izloženo 40 radova stranih i osam radova naših umetnika. To je putujuća izložba sa konceptom da gde god da gostuje deo umetnika bude sa lokalne scene, a drugi deo odabiraju strani kustosi. “Težište je na preplitanju, po čemu želimo da budemo prepoznatljivi”, naglašavaju Mira i Ljuba.

Srećno!

PROČITAJTE I: intervju-nikola-dzafo-umetnost-moze-da-promeni-svet/, izlozba-arhitekture-doajeni-milenija-i-darko-marusic/, vikend-prica-naopako/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *