Kustoskinja izložbe „Milky Way“ Sanja Kojić Mladenov odlučila se da radove više od pedeset naših i umetnika sa međunarodne scene predstavi u tri novosadska prostora – Kulturnom centru Novi Sad, Kreativnom distriktu BIRO (Kineska četvrt) i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine kao centralnoj postavci. Izložbe se održavaju od 25. novembra do 30. decembra, kao deo programa Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022. Korzoportal

Galilej je u 17. veku utvrdio da je galaksija Mlečni put koja se noću na nebu uočava kao svetlosni trag, sastavljena od mnogo zvezda. Stoga, verovatno, nije slučajno da je izložba koja se održava u Novom Sadu, na kojoj se mogu videti radovi više od pedeset naših i umetnika sa svetske scene, nazvana „Milky Way“.

Polazište izložbe Milky Way je projekat „Trajni čas umetnosti“ novosadskog Centra za nove medije kuda_org, u kome je fokus bio na mapiranju društvene i umetničke istorije Novog Sada kroz predstavljanje mreže protagonista i referenci, umetničke, društvene i političke teorije i prakse koja je uticala na novosadsku neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Sanja Kojić Mladenov                                                                                                                                      Foto: Marko Ercegović

Kustoskinja izložbe “Milky Way” Sanja Kojić Mladenov – “Pre svega, postojala je namera da prikažemo umetnički scenu koja nije dominanta ni među samim umetnicima, ni u široj javnosti. Želela sam da povežem istorijske i savremene procese umetničke prakse, zatim lokalnu i svetsku umetničku scenu, a sve na tragu Mlečnog puta koji se razlikuje od drugih galaksija”.

Neki od pionira medijske umetnosti i aktivizma prvi put biće predstavljeni u Srbiji. Među njima je američki umetnik Bil Vajola, začetnik video-umetnosti, koji je svojom četrdesetogodišnjom umetničkom praksom kreiranja ambijentalnih instalacija uticao na globalni razvoj videa u umetnosti i pop kulturi. Zatim, dela Hermana Niča, koji je bio vodeća ličnost bečkog akcionizma, te dela radikalnog performera Pjotra Pavlenskog. Publika će imati prilike da se bliže upozna sa životom i umetničkim radom Ulaja, jednog od prvih stvaralaca polaroid fotografija, ali i performansa realizovanih kroz saradnju sa bivšom partnerkom, umetnicom Marinom Abramović.

Članovi grupe IRWIN

Izložba se dalje razvija širim sagledavanje lokalnih i međunarodnih praksi, prezentovanjem drugih projekata svojevrsnog mapiranja umetničke scene, kao što je East Art Map slovenačke grupe IRWIN, društvenih i interdisciplinarnih pozicioniranja vidljivih u delu Društveni portreti Uroša Đurića, radijskom podkastu Femkanje Bojane Knežević i Katarine Petrović, psihogeografskim mapiranjima grupe diSTRUKTURA, te mrežnih mapiranja prisutnih u projektima Vladana Jolera i Kejt Kroford.

Za kustoskinju Sanju Kojić Mladenovbilo je važno mapirati Novi Sad u geografskom smislu, kao grad u kome je bila Tribina mladih, danas je to Kulturni centar Novi Sad, i to je deo izložbe, zatim Kreativni distrikt kao novu kulturnu stanicu za koju se očekuje da će se razvijati posle isteka godine kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, i naravno Muzej savremene umetnosti Vojvodine u kome se rađala ideja o novoj muzejskoj zgradi koja nije ostvarena”. Ona za korzoportal ističe da je želela da poveže lokalnu scenu sa međunarodnom kako bi pokazala da naši umetnici po idejama i kreativnosti nisu zaostajali za svetskim, iako su živeli u drugom sistemu, a takođe da poveže kolekciju MSUV, pa je, recimo, odabralo delo rumunskog umetnika Dana Peržovkog.

Radovi: (levo)Dan Peržovski, Dragan Vojvodić

U Kreativnom distriktu BIRO iste večeri otvoreni su izložbe Arhiva MSUVProjekti u Kineskoj četvrti / Kreativnom distriktu, Danica Bićanić, Mirko Lazović, i TOKI Art Space (Tokio Maruyama, Sawada Ikuhisa).

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada otvoreni su izložbe Katarine Allfa, Christo and Jeanne-Claude, diSTRUKTURA, Rastislava Škuleca, i Verbumprogram (Ratomir Kulić, Vladimir Mattioni). Otvaranje izložbe pratio je zvučni performans ruskog umetnika Ilie Belorukovog i projekcije filmova koje će se održavati i tokom trajanja izložbe, uz druge prateće programe.

PROČITAJTE I: msuv-252-godine-umetnosti-strategije-secanja/, muzej-savremene-umetnosti-vojvodine-50-godina/,        oni-koji-dolaze-osvajanje-likovnog-prostora-danica-bicanic/, intervju-natalija-simeonovic-slikarka-oduvek/, katalin-ladik-bez-radosti-ne-vredi-stvarati/, 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *