U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba (8. april 2022) “ 252 godine umetnosti / Strategije sećanja Istorije umetničkih udruženja Vojvodine”. Prikazan je višedecenijski rad tri udruženja – Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV, 1946), Društva arhitekata Novog Sada (DaNS, 1960) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV, 1964), kao i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV, 1966). korzoportal

Izložba je koncipirana u tri dela  i uključuje kustoski izbor iz dokumentacije udruženja, delove izložbi posvećene njihovim istorijatima, štampani materijal, posebno dizajnirane i štampane printove sa legendama na srpskom i engleskom jeziku, dokumentarni filmski i video materijal, kao i odabrane radove članova udruženja iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine – slike, skulpture, keramiku… Izložba je postavljena i na vebu, takođe dvojezično.

Nenad S. Lazić, Zdravko Rajčetić, Aleksandar Bede, Bosiljka Zirojević Lečić, Vladmiri Mitrović

Jedan od kustosa izložbe “ 252 godine umetnosti / Strategije sećanja Istorije umetničkih udruženja Vojvodine” Vladimir Mitrović iz MSUV kaže za korzoportal da “naziv jeste malo neobičan, ali te 252 godine predstavljaju zbir godina trajanja tri udruženja Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Društva arhitekata Novog Sada (DaNS,), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), kao i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV). Želeli smo da  napravimo presek rada, jer su udruženja proteklih desetak godina postala veoma angažovana oko istorizacije svog delovanja, rada, i svojih galerija. S druge strane, mi u MSUV čuvamo njihovu dokumentaciju, veliki deo našeg  umetničkog fonda potiče od umetnika koji su pripadali nekom od udruženja, tako da je bilo prirodno da se i mu uključimo. Sada se dosta govori o statusu slobodnih umetnika, pa smo izložbom želeli da oni postanu vidljiviji, da na neki način učinimo pritisak na zajednicu kako bi se status slobodnih umetnika poboljšao”.

 Za Bosiljku Zirojević Lečić, takođe iz kustoskog tima izložbe “ 252 godine umetnosti / Strategije sećanja Istorije umetničkih udruženja Vojvodine”, tadašnji zahtevi umetnika za boljim tretmanom, za novim ateljeima, što se sve vidi iz izloženih dokumenata, isti su do danas. Za korzoportal kaže – “Namerno sam ta dokumenta izdvojila,  – traže obezbeđenje minimalnog mesečnog prihoda za slobodne  umetnike, obaveštaju gradsku skupštinu da bi Novi Sad trebalo da ima galerija, čak organizuju lutriju kako bi tome doprineli. Taj zahtev 1965. godine šalju gradskim vlastima, sa potpisima brojnih novosadskih umetnika. Mislim da je još nešto iz tog vremena 50-ih, 60-ih, 70-ih godina bilo vidljivo i važno. U to vreme radilo se na sintezi umetnosti  što se naročito videlo u javnom prostoru gde su postajala pravila, komisije, učestvovali su umetnici iz svih branši, kada se gradi novi objekat uključivala su se dela likovne i primenjene umetnosti, kada se postavlja nova skulptura o tome se prethodno razgovaralo. Jedno vreme to je dobro funkcionisalo. Danas nije tako”, sa žaljenjem konstatuje Zirojević-Lečić.

Danica Bićanić, Bosiljka Z.L, Goran Despotovski

Kustosi izložbe “ 252 godine umetnosti / Strategije sećanja Istorije umetničkih udruženja Vojvodine” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine Vladimir Mitrović (MSUV), Bosiljka Zirojević Lečić (SULUV), Aleksandar Bede (DaNS), Zdravko Rajčetić (UPIDIV). Autor grafičkog i veb dizajna celog projekta je Nenad S. Lazić (UPIDIV), a izbor muzike poveren je kompozitorki Aleksandri Vrebalov. Izložba je otvorena do 8. maja 2022, uz prateća vođenja subotom.

PROČITAJTE I: galerija-suluv-izlozba-dokument-iz-izolacije/, muzej-savremene-umetnosti-vojvodine-50-godina, tekst-u-fokusu-olga-kovacev-ninkov-grupa-boschbosch-51-godina/, vikend-prica-posmatrajuci-micu-popovica/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *