Tibor Varadi, uvaženi pravnik i van granica zemlje, napisao je knjigu „Protivnarodni osmeh – dokumentarna proza (skoro roman)“ u izdanju novosadske Akademske knjige 2022. Prevod sa mađarskog: Arpad Vicko. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubnković. Korzoportal

U Novom Sadu, na književnom festivalu Razgovori o ljubavi (prema čitanju) koji uređuje Đorđe Randelj, predstavljena je četvrta knjiga našeg pravnika svetskog glasa Tibora Varadija  „Protivnarodni osmeh – dokumentarna proza (skoro roman)“. Varadi nastavlja da se bavi arhivom iz porodične advokatske kancelarije u Velikom Bečkereku, odnosno Petrovgradu, odnosno Zrenjaninu. Niže priče o sudskim procesima tj. o stvarnim ljudskim sudbinama, koje pod njegovim perom dobijaju univerzalni karakter. U novoj knjizi, kako kaže za korzoportalizabrao sam predmete koji su povezani, jer nastojim da se jedna priča nadovezuje na drugu. Povezalo ih je vreme, kraće u Drugom svetskom ratu, a najviše su to prve posleratne godine“.

Milivoj Nenin, Tibor Varadi, Đorđe Randelj

Knjiga Tibora Varadija  „Protivnarodni osmeh – dokumentarna proza (skoro roman“) spada u negovanje kulture sećanja u kojoj su glavni akteri mali ljudi u galimatijasu vremena. Poglavlja, svako ima nekoliko tematskih celina su: Privatni život za vreme fašizma, U nedostatku rata, Promenljiva čast, održive psovke, Nestabilni brakovi, nestabilna istorija i istrajni usvojitelji u vreme IV/a i B/b, Pokušaji Antala Pelija i Branka Đurića da makar donekle preurede istoriju, Sitne krađeu novoj svakodnevici – u prvim godinama posle Drugog svetskog rata, Slučaj Ledererovih – propali ciljeni, sačuvana pisma. Literarna vrednost naziva poglavlja su literarni sami po sebi, po njima bi se mogli snimati intrigantni filmovi.

Tibor Varadi ne krije da je oduvek ima književne ambicije, uz opasku kada sam izabrao da studiram pravo, imao sam u vidu da su mnogi književnici diplomirali pravo. Kada sam iz Zrenjanina došao na Pravni fakulteta u Novom Sadu, objavljivao sam neke knjige beletristike, zatim je književnost bila odložena za druga vremena, ne zauvek. Sada se kroz pravo vraćam u književnost. Spisi iz porodične advokatske kancelarije su blagodetni”.

I tako se za Varadija krug zatvorio – od književnosti do prava i vice versa.

PROČITAJTE I: nova-knjiga-milena-markovic-deca/, modernizacija-novog-sada-multimedijalna-izlozba/, poezija-stevan-bradic-iz-zbirke-jastog/, ilija-basicevic-bosilj-u-tapiserijama-ateljea-61/, intervju-natasa-oparnica-vracar-vreme-da-postojimo-jedni-za-druge/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *