U galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine otvorena je izložba akademskog slikara Dragana Jankova (Novi Sad, 1961 – živi u Novom Sadu), koja traje od 18. do 29. aprila 2022. Korzoportal

Dragan Jankov na izložbi

Ko je jednom video slike novosadskog umetnika Dragana Jankova ne može zaboraviti plavetnilo njegovih mora i figure ljudi u letnjoj garderobi, često u mornarskim majicama, predstavljene u strip maniru.

O slikama Dragana Jankova književnik Slobodan Tišma napisao je – … u svoj svojoj transparentnosti kao da skrivaju nešto, one su zagonetne. Postoji tu neki neuhvatljivi fluid, nečujna muzika koja lebdi iznad svakog pejzaža. Blagi nevidljivi vetar struji slikama, kao ovaploćenje sveopšteg pretapanja i prožimanja. Njegove slike su ugođajne, posmatrajući ih, osećamo zadovoljstvo. Dakle, u pitanju je neka vrsta iluzionizma, slika se ne bavi analizom, razlaganjem, nego sinestezijom, mešanjem različitih fluidnih elemenata koji afirmišu radost.

Likovi žena i muškaraca na slikama Dragana Jankova gledaju vas sa platna anfas, profilno i kada su okrenuti leđima posmatraču do srca  dopiru čežnjivi pogledi dugokosih devojaka skladnog tela u kupaćem kostimu ili decentnoj haljini. More na slikama Jankova nije izburkano, ali njegove slike plavetnila proizvode buru skrivenih osećanja, želju za begom iz prašnjave svakodnevice.

Povodom izložbe Dragana Jankova u galeriji SULUV-a Slobodan Tišma piše iPosmatrajući ove slike teško je ne setiti se čuvene Pikasove slike „Radost življenja”, gde su takođe potka svega more i morski pejzaž. More je Draganova večita tema, zapravo pogled na pučinu, posmatranje mora iz sigurnog zaklona umetnikovog ateljea. Voda i svetlost, Sunce i Okean stoje nasuprot sitnim profanim predmetima svakodnevne upotrebe”.

Izložba Dragana Jankova u galeriji SULUV-a traje do 29. aprila 2022.

PROČITAJTE I: selekcija-67-sterijinog-pozorja/, dogadjaj-u-fokusu-sta-nasledje-znaci-za-nas/, hisam-matar-u-zemlji-muskaraca/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *